0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nincsen tavasz Egri Csillag Hét nélkül

Tavaly indult el a tematikus Egri Csillag Hét, és idén március 9. és 16. között újra a figyelem középpontjába kerül az Egri bikavér fehérboros párja. Országszerte éttermek, borbárok, borkereskedések és maguk az egri pincészetek szerveznek programokat, ajánlanak tavaszi fogások mellé Egri csillagot, valamint állítanak össze egyedi borcsomagokat.

Az Egri csillagot a tavasz borának nevezik frissessége, üde gyümölcsös aromái miatt, és a házasítás folytán összetett illat- és ízvilágában gyakran érezhetőek az évszak szimbólumának számító virágos jegyek. Emellett a bortípus legismertebbnek számító classicus tételeinek új évjáratai ebben az időszakban debütálnak.

Pont ezért, a telet elbúcsúztatva és az új évszakot köszöntve újra arra hívják az egri borászok a borkedvelőket, hogy akár bontsanak ki egy palackot otthon, menjenek el kóstolni egy borbárba, vagy kérjenek csillagot a programhoz csatlakozó éttermek egyikében.

Az Egri csillagot, akár a többi eredetvédett egri bort, három kategóriában – classicus, superior és grand superior – készíthetik a borászatok. Amíg a classicus borok a frissességről, a könnyedségről és a gyümölcsösségről szólnak, addig a superior tételek már magasabb beltartalommal rendelkeznek és hosszabban érlelik őket, a grand superior tételek pedig kizárólag a legmagasabb kategóriájú, dűlőszelektált borok lehetnek, ebben az esetben a házasítás összes alapbora egyetlen dűlőről származik.

A legismertebbnek kétségkívül a classicus borok számítanak; ha közülük választasz az Egri Csillag Héten, érdemes megkóstolni a friss, 2022-es évjáratot.

A bor mellé tálalhatunk olyan hagyományos borkorcsolyákat mint a gomolya, a pogácsa, vagy olyan moderneket, mint a zöldségchipsek vagy a pesztós stangli. Érdemes azonban megkóstolni igazi tavaszi fogások mellé is, amilyenek a primőr zöldségek, egy könnyed hal- vagy szárnyasétel vagy épp egy friss zamatokkal teli saláta.

Az Egri Csillag Hét keretében megrendezésre kerülő programokról tájékozódni az Egri borvidék honlapján lehet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Wineglass Communication