0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növények az irodalomban – alkotópályázat általános iskolásoknak

Általános iskolás csapatoknak szól a Nemzeti Botanikus Kert alkotópályázata: növényneveket tartalmazó verseket, mondókákat vagy más irodalmi műveket kell keresni, bemutatni a benne szereplő növényeket. Az A1 méretű tablókat május 5-ig lehet beadni. A lényeg a közös munka és a számítógépes technika mellőzése.

Nyomozz növények után az irodalomban! címen, általános iskolás osztályok részére írta ki az alkotópályázatot március elején az Ökológiai Kutatóközpont intézményeként működő Nemzeti Botanikus Kert kertpedagógiai csapata. Mint írják, a pályázat célja a gyerekek kreativitásának segítségével felhívni a figyelmet a növényvilág szépségeire, sokféleségére és a növények életünkben, kultúránkban játszott elengedhetetlen szerepére; valamint hozzájárulni az olvasáskultúra fejlesztéséhez. Osztályok pályázhatnak, két korcsoportban.

A feladat

Közös munkával kell egy A1 méretű, álló tájolású (594 × 841 mm) tablót készíteni.

• Kézírással szerepeljen rajta a növénynevet vagy neveket tartalmazó vers, mondóka vagy más irodalmi mű (novella, regény esetén az idézett szövegrészlet, szövegkörnyezettel).

• Legyen rajta a növény rövid, bemutató leírása: hol él, mi jellemzi, védett-e stb.; alatta zárójelben pedig a forrás pontos megjelölése (szerzők, könyv/forrás címe, kiadó, kiadás éve).

• Végül, de nem utolsósorban pedig illusztrálni kell a szóban forgó növényeket: ez lehet kézzel készített rajz/festmény/vegyes technika vagy saját fénykép a növényekről.

Lehet dolgozni színes ceruzával, zsírkrétával, vízfestékkel, temperával és egyéb színes technikákkal, a lényeg, hogy számítógépes technika felhasználása nélkül.

 

Beküldés

A pályázatok beadhatók postai úton (hengerbe tekerve), és személyesen a Nemzeti Botanikus Kert portáján, nyitvatartási időben (2163 Vácrátót, Alkotmány út 2–4.). A pályázat hátoldalán szereplejen az iskola neve, a település, az osztály, a pedagógus elérhetősége, valamint az alkotás címe; a borítékon pedig a pályázat címe: „Nyomozz növények után az irodalomban!”

A beérkezési határidő 2023. május 5.

 

Értékelés, díjazás

A zsűri előnyben részesíti a minél színesebb, ötletesebb megoldásokat, amelyekben akár több növényt vagy irodalmi művet is bemutatnak az alkotók.

Külön értékelik az 1–4. osztályosok, illetve az 5–8. osztályosok alkotásait.

A nyertes pályázó osztály mindkét korcsoport esetén botanikus kerti jutalomprogramban részesül (díjtalan belépés és játékos vezetett séta); az első három helyezett pedig ismeretterjesztő kiadványokkal lesz gazdagabb.

Az eredményhirdetés 2023. május 22-én, a biológiai sokféleség világnapján lesz, a botanikus kert online felületein (honlap, Facebook, Instagram).

Az alkotásokból készült kiállítás május 22-től egy hónapon át megtekinthető lesz a Nemzeti Botanikus Kertben.

A felhívás szövege itt olvasható; további kérdéseket a kertpedagogia@ecolres.hu címre írva tehetnek fel az érdeklődők.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / Nemzeti Botanikus Kert