0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kárpát-medencei ragadozómadár-leltár készült

Nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén 20. alkalommal szervezte meg a Magyarországon telelő sasok, sólymok és egyéb ragadozó madarak éves számlálását. A kezdeményezés az Európai Unió által támogatott PannonEagle és SakerRoads LIFE projektek keretében valósult meg.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

A ragadozó madarak számlálásához a környező országok természetvédelmi szervezeti is csatlakoztak, aminek köszönhetően elkészült a Kárpát-medence sastérképe. Nagyjából egy időben összesen mintegy 400 madártani szakember végezte el a Kárpát-medence szinte összes sas- és sólyomtelelőhelyének felmérését.

Ez hazánkban megközelítőleg 21 700 négyzetkilométernyi terület megfigyelését jelentette.   

A szakemberek összesen 1113 rétisas, 660 parlagi sas, 5 szirti sas és 11 fekete sas megfigyelést rögzítettek a Magyarországi Sasleltárban. Az ornitológusok kiemelt figyelmet fordítottak a nagytestű, fokozottan védett sólyomfajokra is, így 63 kerecsensólymot és 54 vándorsólymot sikerült megfigyelniük. A projektben résztvevő hat közép-európai ország szakemberei összesítésében 1360 rétisast és 807 parlagi sast, 9 szirti sast és 12 fekete sast figyeltek meg. A felmérés során összességében 17 ragadozómadár-faj 15 022 példányát sikerült megszámolni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu