0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Adalékanyag, ami környzetbarátabbá teszi a hígtrágyát

Az állattartás során rengeteg üvegházhatást okozó gáz, főként metán, képződik. Sok más mellett, a metán az állati ürülék tárolása során szökik el. Eközben ugyanis a hígtrágyát különféle baktériumok és gombák veszik kezelésbe.

Kisebb és kisebb molekulákká bontják le a meg nem emésztett szervesanyagot. Az ilyen folyamatok végén képződik metán. Az University of Bonn kutatói által végzett kísérletben kimutatták, hogy a metánkibocsátást 99 százalékkal lehetne csökkenteni, méghozzá egyszerű és olcsó módon.

A kutatók egy farmról származó hígtrágyához kalciumciánamidot – a mezőgazdaságban több mint 100 évig műtrágyaként használt anyagot – kevertek.

Az emisszió 99 százalékkal lecsökkent. A hatás nagyjából 1 órával a vegyület hozzáadása után kezdődött és a féléves vizsgálat végéig megmaradt. A hosszú hatástartam lényeges dolog, mivel a hígtrágyát a vegetációs időszak kezdetéig tárolják és csak akkor permetezik ki a földekre értékes szervestrágyaként.

Az anyag gátolja, hogy a mikroorganizmusok lebontsák és metánná konvetálják a rövidszénlácú zsírsavakat, és van egy másik előnyös hatása is. Nitrogénben dúsítja a hígtrágyát és így javítja annak minőségét.

Forrás: Universität Bonn