0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A csirke sokkal drágább vagy sokkal olcsóbb lehet – attól függően, hogy hol élünk

Az argentin baromfit kivonják a globális kereskedelemből, mivel a dél-amerikai országban már nemcsak vadmadarakban, hanem állattartó telepen is megjelent a madárinfluenza. Ez még nem okoz globális zavarokat, ám ha a vírus Brazíliában is terjedni kezd, az már igen.

Argentína mára kikerült a nemzetközi baromfipiacokról, miután a nagy patogenitású madárinfluenzát (HPAI) kereskedelmi baromfiállományokban is kimutatták.

Az ország évente 185 000 tonna baromfihúst exportál mintegy 350 millió dollár értékben, és bár ez kevésnek tűnik a szomszédos Brazília exportjához (4,85 millió tonna) képest, Argentínát a világ nyolcadik legnagyobb baromfihús-exportőreként tartják számon.

A leálló exportnak tehát nemcsak helyi hatásai vannak.

A vírus megjelenését először február közepén jelentették a dél-amerikai országban, azóta 25 esetet jelentettek. Akkor, a szomszédos országokhoz hasonlóan, csak vadmadarakban mutatták ki a magas patogenitású madárinfluenza-fertőzést, mára azonban a vírus a kereskedelmi csirkefarmokon is megjelent.

Az első eset az észak-patagóniai Rio Negro tartományban volt, egy olyan területen, ahol nincs jelentős baromfitenyésztés. Azóta azonban a vírus északra is eljutott, és Buenos Airesben egy kereskedelmi farmon és egy háztáji állományban jelent meg, valamint Cordoba tartományban két háztáji állományban is.

Az argentin termelés elsősorban a hazai piaci igényeket elégíti ki, ennek ellenére az iparág folyamatosan kihasználja az új lehetőségeket a világban. Két fő exportcélpontja Kína és Chile volt, azonban az ukrajnai háború miatt kínálati hiányok keletkeztek a globális piacon, és Argentína nemrégiben megkezdte a szállítást Szaúd-Arábiába is. A magasabb árak az exportot is vonzóbbá tették, a tengerentúli eladások pedig az előrejelzések szerint idén 4%-kal nőnek.

Latin-Amerikában jelenleg azon dolgoznak, hogy a betegség ne kerüljön be a kereskedelmi célú állattartó telepekre.

Ha azonban a madárinfluenza megjelenik a brazil baromfitelepeken is, az komoly ellátási gondokat okozhat.

Mert míg Argentína kizárása a nemzetközi baromfikereskedelemből jól jöhet a versenytársaknak és nem okoz piaci zavarokat, addig a brazil állományokban megjelenő madárinfluenza miatt az árak esnének az ország belső piacán, viszont a globális ellátási nehézségek miatt a baromfiárak nemzetközi szinten emelkednének.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/wattpoultry.com