0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Legyen béke, szabadság, egyetértés

Mi magyarok szeretünk emlékezni, különösen olyan történelmi időszakra, amely bővelkedik kiváló emberi teljesítményekben, fiatalos, friss lendületben, hősiességben, megfontolt bölcsességben – fogalmazott ünnepi beszédében Feldman Zsolt, a Bács-Kiskun vármegyei Hetényegyházán tartott március 15-ei ünnepségen.

Az 1848-49-es szabadságharc 175. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára úgy fogalmazott: nincs olyan nemzedék a mai modern Magyarországon, amely ne ismerné a 48-as ifjakat, Petőfit, Kossuthot, Batthyányt, Táncsicsot, Széchenyit, Jókai nevét, a 12 pontot vagy a Talpra magyart.

Mi magyarok szeretünk emlékezni, március 15-ére különösképpen, amely talán a legszerethetőbb ünnepünk.

Olyan hősökre és egyszerű emberekre gondolhatunk vissza, akik nemcsak meghalni tudtak Magyarországért, de élni, dolgozni és okosan küzdeni is érte. Felelősségteljes, bátor jellemük, alkotó munkájuk, áldozatuk, hősiességük miatt maradt máig eleven 1848-49 emlékezete.

Mi magyarok, szeretünk emlékezni. Az egykori fiatalok vágyai a mi vágyaink, eszményeik a mi eszményeink, még a mai, zavaros és küzdelmes 21. században is – hangsúlyozta Feldman Zsolt. Ezeket az évszázados álmokat ugyanis nem haladja meg az idő. Számunka 1848 tanítása az összefogásról, a megbékélésről, az egyetértésről szól. Ezt a megbékélést hirdette Európának a magyarság akkor is, most is. Hétköznapjaink küzdelmei, nehézségei közös ünnepeink fényében válnak elviselhetővé. Amikor olyanokra emlékezhetünk, akik elszántsága, önfeláldozása túlmutat saját magukon. Arra tanítanak, hogy van nemzeti önbecsülésünk, és tudjuk, mindig voltak és lesznek olyanok, akiknek a nemzet szabadsága mindennél többet ér – mondta az államtitkár.

Mi magyarok, szeretünk emlékezni. Emlékezni a hőseinkre, azokra a pillanatokra, amikor a márciusi ifjak megfogalmazták a maguk 12 pontját, s ezzel kijelölték a magyarság útját Európában.

Ez az út a függetlenség és a szabadság útja. Ez a 12 pont ma is érvényes, amelynek első gondolata: „Legyen béke, szabadság, egyetértés” – zárta beszédét az államtitkár.

Forrás: Agrárminisztérium