0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A propolisz egészségügyi előnyei: gyulladáscsökkentéstől a bőrproblémákig

A propolisz egy gyantaszerű anyag, amelyet a méhek méhviasszal kombinálva állítanak elő. A propoliszt tömítőanyagként használják a méhek a kaptárépítéshez, de az ember számára is hasznos lehet. Méhszurok néven is ismert.

A kutatók úgy vélik, hogy a propolisznak gyulladáscsökkentő tulajdonságai lehetnek, amelyek elősegítik a sebgyógyulást és védik a szervezetet a baktériumoktól és vírusoktól. Segíthet az égési sérülések és a duzzanat enyhítésében is, de erről csak korlátozott számú tanulmány áll rendelkezésre.

A kutatások azt mutatják, hogy a propolisz jótékony hatással lehet különböző egészségügyi problémákra, többek között a fogszuvasodásra, a gyulladásra és az allergiára.

Íme a propolisz legnépszerűbb egészségügyi előnyei.

Támogatja a szájüregi egészséget

Egy 2015-ös áttekintés szerzői megjegyzik, hogy a propolisz segíthet csökkenteni a kalcium-foszfát képződését, amely a foglepedéket okozó fő összetevő. A tanulmány kifejti, hogy a propolisz antibakteriális hatású, mivel segített csökkenteni a baktériumok mennyiségét azoknál az embereknél, akiknek parodontitisük volt. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a parodontitis egy ínygyulladás, amely akkor alakul ki, amikor baktériumok halmozódnak fel a fogakban és az ínyben. Rossz leheletet, fogérzékenységet és ínyduzzanatot okozhat. Leginkább azokat érinti, akik cukorbetegek és rossz szájhigiéniai gyakorlatokkal rendelkeznek.

Enyhíti a gyulladást

Egy tanulmány áttekintette a propoliszt és klórhexidint tartalmazó szájvizek hatását a fogkővel és ínygyulladással – az ínybetegség egy formájával, amely ínyvérzéshez, érzékenységhez és gyulladáshoz vezet – küzdő egyéneknél.

A kutatók megállapították, hogy a propolisz alapú szájvizek hatékonyan csökkenthetik a lepedéket és a gyulladást.

A klórhexidin termékeknél több olyan személy volt, akinél mellékhatások jelentkeztek, mint például égő érzés, fogak elszíneződése és az ízérzékelés megváltozása. Azonban a tanulmány kis mintán alapul, és nem jelzi, hogy a résztvevők rendszeres dohányosok voltak-e. További kutatásokra van szükség a propoliszt tartalmazó szájöblítők hatékonyságának és biztonságosságának klinikai környezetben történő meghatározásához.

Csökkenti a pattanásokat

A propolisz gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságai ígéretes alternatív megoldássá tehetik a pattanások kezelésére. Egy 40 fős pattanással küzdő résztvevőt vizsgáló tanulmány szerint a propolisz etanolos kivonata hatékonyan kezeli az acne vulgaris-t. A résztvevők jól reagáltak a kezelésre, de enyhe irritáció alakult ki. További vizsgálatokra van szükség a propolisz különböző bőrbetegségekben való alkalmazásának meghatározásához.

Megakadályozza a rák terjedését

Egy tanulmány azt állítja, hogy a propolisznak rákellenes tulajdonságai lehetnek. Segíthet megakadályozni a rákos sejtek szaporodását, és blokkolja azokat az útvonalakat, amelyeken a rákos sejtek egymásnak jeleznek.

Míg egy másik tanulmány azt is állítja, hogy a kínai propolisznak daganatellenes hatása van, és a mellrákban szenvedők kiegészítő kezelésként használhatják.

Felgyorsítja a sebgyógyulást

A legújabb tanulmányok szerint a propolisz segíthet a sebgyógyulási idő csökkentésében. Az orvosok alternatív kezelésként ajánlhatják bőrégések vagy diabéteszes fekélyek esetén. Azonban több bizonyítékra van szükség, amely leírja a propolisz használatát a sebgyógyulásban.

Hogyan használjuk a propoliszt

A propolisz megtalálható szájon át szedhető étrend-kiegészítőként, bőrre kenhető krémként és szájvízként a száj egészségéért. A legjobb, ha egy egészségügyi szolgáltatóval konzultálunk, mielőtt bármilyen propolisz terméket vásárolnánk.

Adagolás: A szájon át szedett propolisz napi 70 milligrammos adagja biztonságosnak tűnik az emberek számára.

Biztonságos a propolisz?

A propolisz termékek kis dózisban alkalmazva biztonságosnak tekinthetők.

A szoptató nők esetében, egészségügyi szolgáltató javasolhatja, a napi 300 milligramm propolisz szájon át történő szedését, mivel a nagy adagok károsak lehetnek.

Terhesség esetén kerülni kell a propolisztermékek használatát, mivel nincs elegendő bizonyíték a terhesség alatti alkalmazásukról. Ha valaki allergiás a méhészeti termékekre, kerülje a krémek használatát, mivel ezek allergiás bőrreakciót okozhatnak.

Potenciális gyógyszer kölcsönhatások

A propolisz kölcsönhatásokat okozhat, ha más gyógyszerek vagy kiegészítők szedése mellett használják. A propolisz lassíthatja a véralvadást, akárcsak olyan gyógynövény-kiegészítők, mint például a fokhagyma, a gyömbér és a ginkgo biloba is hasonló hatással rendelkeznek, így a propolisz mellett történő szedésük növelheti a vérzésveszélyt.

Forrás: health.com