0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Magyar tapasztalatokra alapozva védekeznek az osztrákok az aranysakál ellen

Mivel Magyarországon jóval nagyobb számban van jelen az aranysakál, mint Ausztriában, ezért osztrák kutatók a nádifarkasról alkotott ismereteik bővítése céljából a SEFAG Zrt. munkatársainak közreműködését kérték. Főként az erdőgazdaság csapdázási tapasztalataira voltak kíváncsiak a kutatók.

Idő kérdése, hogy Ausztriában is egyre nagyobb számban megjelenjen az aranysakál, ezért a kutatók már most fel szeretnének készülni a sakálállomány kordában tartására. Ugyanis az aranysakál állománynövekedésének problémája a vadgazdálkodási, a természetvédelmi és az állattenyésztési ágazatokat egyaránt érinti.

A Nimród írta meg, hogy a SEFAG Zrt. munkatársai Zsitfapusztán fogadták az osztrák kutatókat, akik a különböző típusú élvefogó csapdák használatának módszertanát, hatékonyságát vizsgálják. A területbejárást követően a szakemberek visszatartó kábeles csapdákat és ládacsapdákat helyeztek ki, a csapdák közelébe pedig kamerákat szereltek fel. Ezt követően a kutatók négy héten át vizsgálják az aranysakál viselkedését, csapdához való viszonyulását, valamint ismereteket gyűjtenek a sakál élvefogó csapdával történő elfogásáról, de az is fontos szempont, hogy a különböző csapdák mennyire bizonyulnak sikeresnek.

A kutatókkal utazott Doris Kriegsherr és olasz vízkutya fajtájú kutyája, Georgina. Az általánosan szarvasgomba-keresésre használt fajta képviselője, Georgina aranysakál-ürülék keresésére is specializálódott. A kutyát 2 éve képezték ki a sakál ürülék keresésére, amiben nagyon eredményesnek bizonyult, így lengyel, magyar és osztrák projektekben is részt vesz. 

Az osztrák kutatók nagyon várják a felmérés eredményeit, hiszen Ausztriában is egyre égetőbbé vált az aranysakál kérdése, a hazánkban szerzett tapasztalatok viszont bizonyosan segítenek e terjedő faj elleni védekezésben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu