0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Videósorozattal is segíti a NAK a gazdákat az új Közös Agrárpolitika megismerésében

Közel 20 részes videósorozatot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az új Közös Agrárpolitikáról (KAP). A néhány perces rövidfilmekben a gazdák és az érdeklődők megismerhetik a KAP történetét, finanszírozását, a közvetlen támogatások rendszerét a zöld felépítménnyel, közte az agro-ökológiai programmal, de tájékozódhatnak a fiatal gazdák támogatásáról, a termeléshez kötött támogatásokról, illetve a minden eddiginél nagyobb vidékfejlesztési forrás részleteiről is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK) meghatározó szerepe van abban, hogy megismertesse az új agrártámogatási rendszert a gazdálkodókkal, az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőivel.

Ezt a tájékoztató tevékenységet szolgálja az a közel 20 részes videósorozat, amely többek között bemutatja az új Közös Agrárpolitika (KAP) történetét, finanszírozását, pilléreit, ismerteti a közvetlen támogatásokat, az új KAP zöld felépítményét – benne az új támogatható területekkel, a feltételességgel és az agro-ökológiai programmal.

Foglalkozik a fiatal gazdák támogatásával, a termeléshez kötött támogatásokkal, valamint a 80 százalékra emelt nemzeti társfinanszírozás révén minden eddiginél nagyobb vidékfejlesztési forrással.

A rövid, pár perces videók a következő néhány hétben folyamatosan jelennek meg a NAK portálján, illetve Győrffy Balázs, a NAK elnökének Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján.

A Kamara portálján rendszeresen frissülő gyűjtőoldalon ismerteti a Közös Agrárpolitikával kapcsolatos tudnivalókat, az új támogatási formák részletfeltételeit. Az Agrárminisztériummal együttműködésben országszerte gazdafórumokat szervezett, és több tájékoztató kiadványt is megjelentetett. Ilyen az a rövid, közérthető összefoglaló a Közös Agrárpolitika 2023-2027 közötti támogatásainak főbb elemeiről, amely az egységes kérelem benyújtáshoz szükséges leglényegesebb információkra fókuszál. Emellett már tanulmányozható a feltételesség szabályrendszeréről, a termeléshez kötött támogatásokról, az agro-ökológiai programról, illetve a mezőgazdasági tevékenységüket megkezdő fiatal termelők támogatásáról szóló kiadvány is. Továbbá elérhető egy KAP-kalkulátor is, ahol a termelők saját gazdaságukra szabva kiszámolhatják várható támogatásukat.

Mindezek mellett a Kamara falugazdászai szakmai és technikai segítséget nyújtanak minden hazai gazdálkodónak, hogy sikeresen megfeleljenek az új elvárásoknak, és a legjobb döntéseket hozzák meg a támogatások igénylésekor. Továbbá az egységes kérelmek beadásának időszakban készséggel állnak a gazdák rendelkezésére a támogatásigénylések benyújtásában.

Forrás: NAK közlemény