0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A környezeti hangok feldolgozása nagyon hasonló a kutyáéval

Az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai szerint az ember és a kutya hasonlít egymásra, már ami a hanginformációk idegrendszeri feldolgozását illeti. Hogy mit is jelent ez pontosan:
„A természetes hangadások egyik kulcsfontosságú szerepe, hogy megmutassák, milyen érzelmek zajlanak a hangot kiadó egyedben. Ezt gyakran két alapvető akusztikai paraméter határozza meg, az alapfrekvencia és a hanghossz” – olvasható a tanszéki honlap ismertetőjében.

Az ELTE munkatársai által végzett kutatásban 21 kutya és 21 ember vett részt. Az fMRI-vizsgálatnak alávetett alanyoknak mesterségesen generált hangokat játszottak le, amelyek egyik része az élőlények hangadására emlékeztetett, a másik része viszont egyszerű periodikus hang volt. A kutatók a két különböző akusztikai ingerre adott idegrendszeri reakciót vetették össze: arra voltak kíváncsiak, hogy az ember vagy a kutya agya preferálja jobban a természetes hangokat, és hatással vannak-e az információ-feldolgozásra a minél „élethűbb” hangok.

Az etológusok szerint a kutya és az ember esetében is igaz, hogy ugyanazon agyi régió érzékenysége ugyanarra az akusztikai paraméterre eltérő lehet a hallott hang típusától függően. A kutatás azért is számít jelentősnek, mert ilyen differenciált érzékenységet most először sikerült kimutatni egy nem főemlős fajnál. Az eredmények olyan más kutatási területen is hasznosíthatók és áttörést jelenthetnek, mint például a szociális robotika.  

A kutatás eredményeit mozgókép-formában is megjelenítették, amely ide kattintva látható!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu