0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Olasz „nem” a mesterséges húsra

Az olasz kormány jóváhagyta és elfogadásra javasolta törvényhozásnak a laboratóriumban előállított élelmiszerek és állati takarmányok használatát megtiltó törvényjavaslatot, mert az az ország agrár-élelmiszeripari örökségének a megőrzését szolgálja, nyilatkozta a kormányülést követő sajtótájékoztatón Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter.

Ha a javaslatot a parlament is elfogadja, akkor Olaszországban nem lehet előállítani „gerinces állatok sejtkultúráiból vagy szöveteiből” sem élelmiszert, sem takarmányt, írta meg a Reuters hírügynökség. A törvényjavaslat szerint a törvénysértés akár 60 ezer eurós, vagyis 24 millió forintos büntetés kiszabásával is büntethető.

Véleményünk szerint a termékek laboratóriumi előállítása nem garantálja azok minőségét, sem a jóllétet, és nem szolgálja kultúránk és hagyományaink megőrzését

– nyilatkozta Francesco Lollobrigida. – Továbbá, kormányunk azt ígérte, hogy megvédi Olaszország élelmiszereit a károsnak tartott technológiai újításoktól. Ennek hangsúlyozására neveztük át a mezőgazdasági minisztériumot Mezőgazdasági és Élelmiszer-szuverenitási Minisztériumnak.

Olaszország legnagyobb mezőgazdasági szövetsége, a Coldiretti melegen üdvözölte a „szintetikus élelmiszerek” elleni fellépést. A szervezet szerint a tilalom indokolt és szükséges lépés az olasz termelők védelmében, a „multinacionális vállalatok támadásaival” szemben.

A törvényjavaslat szerint a törvényt megsérő üzemeket nemcsak megbírságolják, hanem be is zárathatók, és tulajdonosaiktól akár három évre megvonhatják az állami finanszírozáshoz való jogukat.

A törvényjavaslat Európa-szerte nagy visszhangot váltott ki, és nemcsak a „sejtalapú” mezőgazdasági termékek fejlesztésében anyagilag érdekelt szervezetek háborodtak fel rajta, hanem az állatvédő szervezetek is.

A törvény elfogadásával hamvába hal ez a születőben lévő olaszországi iparág, mert teljesen elveszi a benne lévő gazdasági potenciált, amellet, hogy visszaveti a tudományos fejlődést és az éghajlatváltozás enyhítése érdekében tett erőfeszítéseinket

– nyilatkozta Alice Ravenscroft, a Good Food Institute Europe szakpolitikai vezetője. Az érdekelt európai kutató-fejlesztő vállalatokat tömörítő szervezet, a Cellular Agriculture Europe szerint Olaszország aránytalanul korlátozza azoknak a fogyasztóknak a választási lehetőségeit, akik törődnek az általuk fogyaszottt élelmiszerek környezetre gyakorolt hatásával vagy az állatok jólétével.

Forrás: Reuters