0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Napelem szőnyeg a sínek között

Napelemekkel látnák el a svájci vasúthálózat sínek közötti részét egy kísérleti szakaszban lévő innovációnak köszönhetően. A svájci Sun-Ways start-up cég májusban telepíti a napelem paneleket az ország nyugati részén található Buttes vasútállomás közelében.

Mivel a klímaválság az energiaátállás felgyorsítását követeli Európában, a fejlesztők új lehetőségeket látnak a fotovoltaikában a szokatlan felületeken.

A Sun-Ways azonban az első cég, amely a Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL) segítségével szabadalmaztatott egy eltávolítható, áttelepíthető napelem rendszert. Mivel a síneket időről-időre tisztítani kell, ezért a karbantartáshoz kulcsfontosságú a mobil rendszer, mondta Baptiste Danichert, a cég egyik alapítója.  

A napelemek telepítéséhez  a svájci Scheuchzer pályaépítő cég

fejlesztett ki egy olyan „vonatot”, ami a síneken haladva, menet közben telepíti a fotovoltaikus modulokat. Olyan, mintha egy szőnyeget gurítanánk ki

– ismertették a fejlesztők. A speciálisan kialakított vonat egy dugattyús mechanizmust használ az egy méter széles panelek telepítéséhez, amelyeket már előzetesen összeszereltek.

A Sun-Ways szerint paneljeik tartósabbak, mint a hagyományosak, és tükröződésgátló szűrővel is felszerelhetők, hogy ne rontsák a mozdonyvezetők látását, a vonatok végére erősített kefék pedig eltávolítják a szennyeződéseket a panelek felületéről. Jelenleg pedig azon dolgoznak, hogy télen a ráfagyott csapadékot felolvassza a rendszer.

A fotovoltaikus rendszer által termelt villamos energiát a hálózatba táplálják, és a háztartások áramellátására használják,

mivel a vasúti hálózatba történő visszatáplálás bonyolultabb folyamat lenne.

Az induló vállalkozásnak nagy ambíciói vannak az ökoinnovációval kapcsolatban. Elméletileg a paneleket a teljes, 5317 kilométeres svájci vasúthálózatra fel lehetne szerelni. A fotovoltaikus cellák körülbelül 760 futballpálya nagyságú területet fednének le és becslésük szerint az országos vasúthálózat évente egy terawattóra (TWh) napenergiát termelhetne, ami Svájc teljes energiafogyasztásának mintegy 2 százalékát teszi ki.

Forrás: de.euronews.com