0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Természetes megoldások bolhák ellen

A bolhák igazán bosszantó kis teremtmények, parazita módjára élősködnek, betegségeket terjesztenek, rendkívül irritáló nyáluk egyeseknél kellemetlenül viszkető, hólyagos kiütéseket okoz. Mit lehet felhozni mentségükre? Semmit.

Szóval nyugodt lelkiismerettel védekezhetünk ellenük és kutyakötelességünk megvédeni kedvenceinket is. A gyári készítmények gyakran megterhelhetik kedvenceink szervezetét. Ezért érdemes informálódni a természetes lehetőségek előnyeiről és biztonságos alkalmazhatóságukról. Legyünk figyelmesek és felelősségteljesek, mert attól, hogy valami növényi eredetű, még lehet veszélyes.

Bolhaűző növények

Az illóolajok nagyon koncentrált készítmények, mindig csak megfelelőképpen hígítva szabad őket használni, önmagukban kellemetlenségeket, gyulladásos reakciót válthatnak ki. Állatok esetében is nagy odafigyeléssel kell eljárni első használat előtt, szükséges megvizsgálni, hogy allergiásak-e rá.

Olyan helyre pedig semmiképpen se kenjük, ahonnan lenyalhatnák, mert a legtöbb illóolaj nem annyira tiszta, hogy fogyasztható legyen, és akár mérgező is lehet számukra.

Citromcirok (Cymbopogon flexuosus)

A bolhák ki nem állhatják az indiai- citromfű illóolajának illatát, tehát ha a légtérben vagy hígítva az állat bőrén használjuk, távoltarthatjuk a háztól és a bundától ezeket a picuri vérszívókat.

Menták (Mentha sp.)

Elűzi a bolhákat a fekvőhely környékén használt mentacsokor vagy az illóolaj párologtatása. A borsmenta eléggé erőteljes hatású, ebből kifolyólag komoly veszélyekkel járó növény. Használata előtt feltétlenül győződjünk meg róla, hogy képes-e tolerálni a kutyus.

Szalmagyopár (Helichrysum italicum)

Megfutamítja a bolhákat illetve csillapítja a csípésük okozta viszketést és gyulladásos reakciót.

Az utóbbi esetben a hordozóolajjal kevert illóolajat naponta egyszer lehet használni az érintett helyen.

Citrom (Citrus x limon)

A citromolaj erőteljes illata távozásra bírja a bolhákat. Cseppentsünk néhány cseppet a kutyák, macskák vackára, illetve helyezzünk el a lakás olyan pontjain, ahol még gyakran tartózkodnak, heverésznek.

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

Egy kevés tejben feloldott 5-8 cseppnyi rozmaringolajjal gazdagított fürdő kiiktatja a bolhákat, csillapítja a kutyák megviselt bőrének fájdalmait és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Macskák esetében ne alkalmazzuk, számukra mérgező lehet.

Édeskömény (Foeniculum vulgare)

A növény leveleivel bedörzsölhetjük a háziállatok szőrét, fekhelyét, hogy távoltartsuk a bolhákat, tetveket.

Teafa illóolaj (Melaleuca alternifolia)

A nyakörvre vagy a fekhelyre cseppentve meggyőzi a bolhákat, hogy jobban teszik, ha felveszik a nyúlcipőt.

Alaszkai sárga cédrus (Callitropsis nootkatensis)

Jelenleg a leghatékonyabb illóolaj a bolhák ellen, ami nem csak elriasztja, de el is pusztítja őket.

Lehet a felmosóvízbe tenni, és ha nem allergiásak rá az állatok, alkalmazható hígítva a bőrükön.

Mit tehetünk még?

A kiegyensúlyozott táplálkozás kiemelkedően fontos jelentőséggel bír a kutyák és a macskák egészségének megőrzésében. A jó minőségű ennivalók fogyasztása mellett alapvetően bolhamentesség érhető el náluk. Ha mégis beszivárognak a kis bajkeverők, keverjünk az ételükbe sörélesztőt és a bolhák fejvesztve iszkolnak, hogy máshonnan tankoljanak.

Bolhafertőzés esetén ajánlott sűrűbben porszívózni, meleg vízzel felmosni a padlót, valamint érdemes hetente kimosni az összes textilt, amin fekszik, amivel játszik és bolha elleni fürdőt készíteni a kutyusnak.

Egy újabb dolog, amit sokkal jobb megelőzni, mint kezelni. Mégis azzal számolni kell, hogy bármelyik séta vagy kirándulás során történhetnek ilyen apró balesetek, hiszen a gyakran látogatott helyeken könnyen összeszedhetünk néhány bolhát.

Ezentúl nem kell kétségbe esni, mert ha ez meg is történik, ezekre az illóolajokra bizton számíthatunk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu