0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Tovább nőhet a magas olajsavas napraforgó vetésterülete

Magyarországon is tovább nőhet a magas olajsavas napraforgó termesztésének volumene, világszerte ugyanis rendkívüli módon bővül a kereslet az élelmiszernövény iránt a Syngenta növényvédő szer- és vetőmag-forgalmazó ágazati előrejelzése szerint.

A világ napraforgó olaj fogyasztásának mintegy 10 százalékát teszi ki a magas olajsavas napraforgóból készült termék. E téren Franciaország jár az élen, ahol a vetésterület körülbelül 60 százaléka már ebbe a kategóriába tartozik, Spanyolországban 30 százalék és folyamatosan nő.
Magyarországon tavaly a 2013. évinél 1,2 százalékkal kisebb területről 5 százalékkal több, 1,56 millió tonna napraforgót takarítottak be, ami az elmúlt 10 év legjobb terméseredménye. A cég szerint a tavalyi termés 12 százaléka került ki a magas olajsavas szegmensből.
A napraforgó vetésterületét, terméshozamát, termésminőségét tekintve Magyarország jó helyzetben van, és a Syngenta arra számít, hogy az idén tovább nő a magas olajsavas napraforgó termesztési aránya. Megjegyzik, hogy ennek termeléséhez nagyobb odafigyelésre van szükség (vetésnél, betakarításnál, szárításnál, raktározásnál el kell kerülni a hagyományos hibridekkel való keveredést), ám átvételi ára is magasabb.
Előrejelzések szerint világszerte tíz éven belül akár 1 millió hektárral is nőhet a magas olajsavas napraforgó termőterülete, és e folyamatban Magyarország fontos szereplő lehet, hiszen egyrészt kedvezőek az adottságai, másrészt e napraforgó termesztésének már van hagyománya, míg egyes környező országok csak most lépnek be ebbe a szegmensbe – emeli ki a cég közleménye.
A Syngenta a világ egyik vezető vállalata, 90 országban van jelen és mintegy 27 000 munkatársa van. A Syngenta Magyarországon növényvédő szereket, szántóföldi és zöldség vetőmagvakat forgalmaz.

Forrás: MTI Eco

Forrás: