0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Most a víz visszatartását célzó fejlesztés indul a Beregben

A holtmedrek, erdők és a mély fekvésű területek vízellátását elősegítő, 1,2 milliárd forint értékű tájgazdálkodási program indul a beregi árapasztó tározó területén belföldi és uniós támogatásssal. A a térségben húsz települést és mintegy 22 ezer embert érintő vízügyi fejlesztés nyitórendezvényét szerdán tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpán.

Tájgazdálkodási program indul a Beregben
 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) konzorciumában, vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló beruházás a térségben húsz települést és mintegy 22 ezer embert érint.

Kató Sándor, a Fetivizig műszaki igazgatóhelyettese az eseményen elmondta, elsősorban a csatornák rekonstrukcióját és a vízügyi műtárgyak felújítását, építését tartalmazó projekt révén nagymértékben javul a területek vízzel való ellátottsága, lehetőség lesz a belvizek visszatartására és hasznosítására, illetve a vízpótlásra is.

A szakember előadásában felidézte, a 2015 végére elkészült, 58 millió köbméter víz befogadására alkalmas beregi árapasztó tározóval már megvalósultak a tájgazdálkodási program első elemei, a felszíni vízkészletek megőrzésére azonban a vízrendszer bővítésére volt szükség.

A tározóval a víztöbbletet lehet elsősorban kezelni, a vízhiányos és aszályos területek vízpótlását azonban a tájgazdálkodási programban lehet elősegíteni – magyarázta.

A program a táj- és a természetvédelmet, valamint a turizmus fejlesztését egyaránt támogatja – tette hozzá.

Kató Sándor a térségi fejlesztésekről szólva megjegyezte, 2010-től csaknem 46 milliárd forint értékű vízügyi és vízgazdálkodási fejlesztés valósult meg a Beregben. A következő beruházás a Tisza tivadari szakaszán egy 2,3 kilométeres töltésfejlesztés lesz, és fejlesztik a monitoring rendszert is.

A tájgazdálkodási programban csaknem 57 kilométeren csatornarekonstrukciót végeznek el, megújul 73 vízügyi műtárgy, 26 vízvisszatartó és vízkormányzó műtárgy épül. A területek vízellátását három vízpótló csatorna segíti majd, a Tiszánál létesítendő szivattyúval pedig szükség szerint juttatható víz a beregi térségbe.

Emellett a vízszintmérők telepítésével és a belvíz-szivattyúzási adatfeldolgozó program megújításával folytatódik a monitoring és üzemirányítási rendszer fejlesztése is.

Fejlesztik a teljes folyó árvízvédelmét is

 

 

A Tisza és hazai vízgyűjtőjének átfogó árvízi ellenőrzését, valamint az árapasztó tározórendszer működtetésének összehangolását teszi lehetővé az a fejlesztés, amely 2,5 milliárd forint uniós és állami támogatásból, másfél év alatt valósul meg a folyó mentén – közölte a projekt szakmai vezetőjének pénteken az MTI-vel.

Kovács Sándor, a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vízrajzi osztályvezetője hangsúlyozta: a 2019. április végéig tartó, a Tisza-völgy egészét érintő fejlesztés mintegy másfélmillió ember árvízi biztonságát növeli.

A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciuma hajtja végre – tette hozzá.

a beruházás legfontosabb eleme a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) keretében megépült és az építésre előirányzott 6 vésztározó összehangolt, elektronikus és papír alapú működtetési modelljének, továbbá forgatókönyveinek kidolgozása.

Ezt egészíti ki az árhullám előrejelzési és nyomon követési (monitoring) rendszer, valamint az ehhez szükséges informatikai eszközök és szoftverek fejlesztése.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) keretében elindult másfél éves projektet az elmúlt közel 2 évtized nagy tiszai árhullámai és az azokat követő árvízvédelmi fejlesztések teszik nélkülözhetetlenné. Ezek ugyanis csak akkor szavatolják a lakosság legmagasabb fokú biztonságát és használhatók a leghatékonyabban, ha az eddigi – a közúti közlekedésben a KRESZ-hez hasonlítható – árvízi üzemirányítási rendszer átdolgozása és korszerűsítése is megtörténik az új infrastrukturális elemek, technológiák és szakmai szempontok figyelembe vételével – tájékoztatott Kovács Sándor.

a Tisza-völgy eredményes és biztonságos vízgazdálkodásának, valamint árvízvédelmének kiindulópontja a lehetséges legnagyobb időelőnyt biztosító előrejelzés és hidrodinamikai modellezés.

Ezt biztosítja majd a projekt részeként kiépülő monitoring rendszer, mely a jelenleginél lényegesen több és pontosabb adatot szolgáltatva segíti a pontosabb árvízi előrejelzések (például várható tetőzés ideje, magassága, vízhozama stb.) elkészítését.

Összességében a 2,5 milliárd forintos beruházás a tiszai vízügyi igazgatóságok területén lévő vízgazdálkodási létesítmények üzemeltetését támogató egységes monitoring rendszer fejlesztését, összekapcsolását, védekezés esetén pedig a gyűjtött adatokból futtatott számítógépes modellek segítségével megfelelő döntések, jól időzített beavatkozások megtételét szolgálja – húzta alá.

Forrás: