0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egyre népszerűbb és jövedelmezőbb a guruló gasztronómia

Még mindig felívelőben van a hazai food truckosok helyzete: március és szeptember között 250 millió forintos forgalmat bonyolított le a Food Truck Show Hungary Kft. Ehhez nemcsak a saját rendezvények, de az egyre népszerűbb cateringszolgáltatásuk is hozzájárult, ami fél év alatt több mint 54 millió forintos bevételt hozott a cégnek. Jövőre több mint 15 új food truck csatlakozik az egyesülethez.

Azon túl, hogy minőségi alternatívát kínálnak az utcai étkezésre és évente többször saját rendezvények keretében vonulnak fel a food truckok, a catering területén is egyre nagyobb a sikerük. Nagy előnye a szolgáltatásnak, hogy a megszokott cateringhez képest a gasztronómia jóval szélesebb szeletét öleli fel, az ország bármely szegletébe könnyedén eljut és sokkal inkább személyre szabott.

A food truck cateringben rejlő lehetőséget már olyan nagy cégek is felismerték, mint a Telenor, az Opel, a Ford vagy éppen a Raiffeisen Bank, és már 50 fő körül, akár esküvőre vagy születésnapra is megéri igénybe venni a szolgáltatást.

A növekvő piaci lehetőségek miatt a food truckok sorra szaporodnak, az új vállalkozások mellett több sikeres truck működtet egynél több egységet is. Nem csoda, hogy ennyien belevágnak a guruló gasztronómiával járó életmódba, hiszen 5 millió forint kezdőtőkéből már el lehet indítani egy kisebb vállalkozást, a befektetett pénz pedig egy-másfél év alatt megtérülhet.

Egy-egy rendezvény alkalmával általában a bevétel negyedét kell a rezsiköltségre költeni, az ételek bekerülési költsége, valamint az útiköltség pedig a kínált termékek árának körülbelül 35 százalékát teszi ki. Egy minőségi szolgáltatást nyújtó truck egy átlagos rendezvénynapon 100 és 800 közötti tételt ad el a kínálattól függően.

Március és szeptember között a food truckok a 110 rendezvénynap alatt 166 ezer tételt értékesítettek együtt összesen. A food truck cateringszolgáltatás további elterjedése ezt a számot is növelheti majd a jövőben.

Forrás: hirado.hu