0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fejlettebb vízgazdálkodással biztosított hozamok

A szokatlanul meleg januári időjárás aggodalommal tölti el a gazdákat, mert nagyobb a veszélye a kártevők elszaporodásának. A csapadék mennyisége ugyanakkor nem indokolja a belvíz kialakulását. Az öntözőrendszer fejlesztése viszont szükségszerű: a cél az, hogy a jelenlegi 80 ezer helyett félmillió hektáron öntözzenek, amivel a szélsőséges időjárás okozta károk is csökkenthetők.

Aggódnak a gazdák az évszakhoz képest kimagaslóan meleg januári időjárás miatt. Az igazi veszélyt főként az jelentheti, ha rövid idő alatt nagy hőingadozások következnek be. Vancsura József, a Gabona Termesztők Országos Szövetségének elnöke lapunk kérdésére elmondta, a kalászosok és a repce is az őszi időszakban szépen kikelt, megerősödött, és várta a telet, de ezeket a növényeket megviccelte a szokatlanul enyhe decemberi és januári időjárás, 15 fok felett is járt a hőmérő.

A kórokozókat és a kártevőket pedig arra ösztönözte, hogy induljanak el és támadják a növényeket. A szakember bízik benne, hogy a tél nem múlik el fagy nélkül, tartósabb hideg jön, amely helyreállítja az egyensúlyt. Ez most kisebb hótakaróval egybekötve megtörténik, megállítva azt a kedvezőtlen folyamatot, amely korai tavaszodást idézne elő. A csapadék mennyisége jelenleg olyan kevés, hogy nem látszik belvíz kialakulásának veszélye sem. 

A belvízelvezető csatornák karbantartását egyébként folyamatosan végzik, hogy az esetlegesen felgyülemlő vizet mihamarabb levezesse. Ami pedig az öntözőcsatornákat illeti, az ágazatnak az az érdeke, hogy az öntöző hálózat országszerte fejlődjön, ne álljon meg a jelenlegi nyolcvanezer hektárnál, hanem legalább két-háromszázezer hektárral lenne ideális pár éven belül ezeknek a területeknek a nagyságát növelni.

Ehhez öntözési programra van szükség, amelynek előkészületei mind kormányzati, mind szakmai szinten folyamatban vannak. Azt szeretnék elérni, hogy félmillió hektár öntözött terület legyen az országban, és ez az ötmillió hektáros termőterületnek még mindig csak a tíz százalékát teszi ki. Az európai átlag húsz százalék körüli az öntözhető termőterületek arányát tekintve. A hazai gabonatermesztők arra törekszenek, hogy minél nagyobb öntözhető termőterület álljon rendelkezésre, különös tekintettel az egyre inkább szélsőségessé váló időjárásra.

Forrás: Magyar Hírlap