0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

NATURA 2000-es gyepterületekre vonatkozó előírások

Mivel közeledik a tavasz, így talán időszerű néhány fontos előírás felfrissítése a NATURA 2000-es gyepterületek vonatkozásában. Az ebbe a kategóriába tartozó gyepeket kétféle módon lehet hasznosítani: kaszálással és legeltetéssel.

Legeltetéses hasznosítás esetén

Csak a jogszabályban előírt állatfajokat lehet legeltetni: szarvasmarha, juh, kecske, szamár, ló és bivaly. A gyepterület túllegeltetése tilos, így legeltetéses hasznosításnál figyelni kell ennek betartására is. Az előírás szerint a túllegeltetés: „a gyep magas állatsűrűséggel történő legeltetésből eredő károsodása, melynek során a gyepben állományalkotó fűfélék rövidre rágása és taposás következtében a gyep foltokban kiritkul, a talajfelszín fedetlenné válik”. Ezeken a gyepterületeken kizárólag a legelő állatok által elhullajtott ürülékből származhat tápanyag-utánpótlás, vagyis trágya kiszórása a gyepterületre tilos.

Kaszálásos hasznosítás esetén

Október 31. és április 23. közötti legeltetéshez, valamint a nád irtásához hatósági engedély szükséges. A kaszálás során minden esetben vadriasztó lánc használata kötelező, továbbá a kaszálást a terület középpontjából indulva vagy a táblaszél mellől kell kezdeni, figyelve arra, hogy az ott élő állatok zárványterületre szorítása ne történjen meg. A kaszálás(ok) tervezett időpontját annak megkezdése előtt legalább öt munkanappal írásban be kell jelenteni a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságnak. Az erre rendszeresített nyomtatvány nemzeti parkok honlapján megtalálható, letölthető.

Napnyugtától napkeltéig tilos a gépi kaszálás, munkavégzés! Minden kaszálás esetében a gyepterület minimum 5, maximum 10 százalékát, változó helyen kaszálatlanul kell hagyni. Ha ezt valamilyen okból nem tartható, akkor ezt a kaszálás bejelentésével együtt a nyomtatványon jelezni kell. Gyepterületen a szálas takarmány tárolása 30 napon túl tilos.

Ne feledkezzünk meg a kötelezettségekről sem!

(A VP4-12.1.1-16 pályázati felhívást igénybe vevő kedvezményezettek plusz kötelezettségvállalása.)

– Gazdálkodási napló vezetése papíralapon vagy elektronikus formában.

– A gazdálkodási napló eredeti példányát a támogatói okirat hatályba lépését követő ötödik év végéig, de legalább 2027. december 31-ig meg kell őrizni.

– Január 1. és január 31. között a WebGN benyújtása a NÉBIH felé (a felhívás 4. mellékletében meghatározott adattartalommal).

– A kedvezményezett köteles Natura 2000-képzésen részt venni, amit a programozási időszakban egyszer kell teljesítenie, vagyis 2020-ig egy alkalommal.

A NATURA 2000 gyepterületeket érintő fontosabb jogszabályok:

VP4-12.1.1-16 pályázati felhívás (Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések)

269/2007. (X. 18.) Korm. rendelet (a NATURA 2000 gyepterületek fenntartásának földhasználati szabályairól)

275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet (az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről)

Forrás: NAK