0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A vízforrások fenntarthatóságára is ügyel az új KAP

A víz alapvető eleme az agrár-élelmiszeripari termelésnek. Megfelelő, jó minőségű és könnyen hozzáférhető víz nélkül az európai agrár-élelmiszeripari termékek veszélybe kerülhetnek.

Európában átlagosan az összes vízhasználat 44 százaléka a mezőgazdaságban keletkezik, és egyes régiókban eléri 80 százalékát.

A növekvő globális népesség és az éghajlatváltozás növeli a kedvezőtlen éghajlati viszonyok – például az aszályok – kockázatát, a természeti erőforrásokra nehezedő nyomás növekszik. Ezért az Európai Bizottság mind a rövid, mind a hosszú távú stratégiákat kidolgozta a fenntarthatóbb vízhasználat biztosítása érdekében.

A jelenlegi közös agrárpolitika keretében az úgynevezett kölcsönös megfeleltetési mechanizmus hozzájárul a fenntartható vízhasználathoz, azzal a kötelezettséggel, hogy a mezőgazdasági termelők konkrét agrár-környezetvédelmi céloknak – beleértve a vízhasználatot is – megfeleljenek a közvetlen kifizetési támogatás megszerzése érdekében. Más intézkedések, mint például az ökológiai fókuszterületek és az állandó gyepek létrehozása is hozzájárulnak a fenntartható vízmegőrzéshez. Megvédik a biológiai sokféleséget, a peszticidek ilyen területeken történő használatának korlátozásával.

A közös agrárpolitika vidékfejlesztési programjai szintén szerepet játszanak a fenntartható vízhasználat előmozdításában. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott programok hat prioritás köré szerveződnek, amelyek közül az egyik az erőforrás-hatékonyság előmozdítása. Számos jó példa jelzi a támogatás értelmes elköltését: például a lengyelországi Łódź-régióban 150 embernek nyújtott kisléptékű víztakarékossági képzéseket.

Az ágazat uniós kutatása és innovációja szintén hozzájárul a vízfogyasztás hatékonyabbá tételéhez. A Horizon2020-as alapokon keresztül olyan projekteket támogatnak, amelyek innovatívak és precíziós gazdálkodást segítik hatékony vízhasználat javítása érdekében. A spanyolországi La Mancha régióban a vízkészletek túlzott használata okozta a felszín alatti medencék kiszáradását. Azóta projektet hoztak létre, hogy segítséget nyújtsanak a helyi gazdálkodók számára. Például egy ilyen eszköz lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy megbecsüljék termésük vízfogyasztását, miközben ellenőrzik, hogy öntözéshez jogszerűen megengedett vízmennyiséget használnak-e fel. Egy másik eszköz, az OPTIWINE a szőlőültetvényeken felhasználható megfelelő vízmennyiséget számolja ki, javítva a szőlő minőségét, miközben csökkenti a vízfogyasztást. A számítások alapja a műholdas adatok és a földön telepített időjárási, növényi és talajérzékelők által gyűjtött adatok.

Az Európai Bizottság a jövőben is fenntartja a fenntartható vízhasználat egyéb módjait. A vízzel foglalkozó munkacsoportot felállították azzal a céllal, hogy ösztönözzék a befektetéseket és terjesszék a legjobb gyakorlatokat az európai mezőgazdaságban.

A Bizottság a mezőgazdaság, az éghajlatváltozás elleni fellépés, valamint a tudomány és a tudás területén dolgozó szervezeti egységek közös kezdeményezésén keresztül a vízminőség és a fenntartható gazdálkodás területén is dolgozik, hogy EU-szintű platformot teremtsen a gazdaságon belüli tápanyag-gazdálkodásra. Ez az eszköz olyan adatokat gyűjt össze, mint pl.  a műholdas adatok, a talajmintavétel és a földi parcella információi, és közvetlenül elérhetőek lesznek a gazdálkodók számára, hogy segítsenek tudatosan dönteni a tápanyagigényről. Remélhetőleg a platform kétirányú adatcserére vezet majd a gazdálkodók és a hatóságok között, támogatva a környezetvédelmi kötelezettségvállalások egész sorát.

A ambiciózusabb eredmények elérése érdekében a jövőbeni közös agrárpolitika továbbra is befektetni és ösztönözni fogja a kutatást és az innovációt az ágazatban. Az „intelligens öntözés” technológiák és tápanyag-gazdálkodási eszközök bevezetésével a vízhasználat már javul. A jövőbeni politika azt is biztosítja, hogy a digitális gazdálkodási forradalom eljusson az EU összes gazdaságához.

Forrás: NAK/Európai Bizottság