0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Kisbetyárok a Bakonyban

A Bakonyerdő Zrt. az erdőgazdálkodás, a fafeldolgozás és a vadgazdálkodás mellett már több mint tíz éve zászlajára tűzte a környezeti nevelést is, amelynek jegyében három erdészeti erdei iskolát is működtet. A vadregényes Bakonyban a Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola várja látogatóit.

„Az erdő a világ egyetlen olyan könyvtára, mely akkor is tudáshoz juttat, ha csendben és nyitott szemmel sétálsz benne.” /Madas László erdőmérnök/

Az erdei iskolai programok során a gyerekek közelebb kerülnek a természethez, annak minden alkotójához, és érzékenyebbé válnak a természet apró jelenségeire. Erdei környezetben a közvetlen érzékelés és az érzelmek dominálnak. A személyes tapasztalatok, élmények által megszerzett ismeretek kedvezően befolyásolják az iskolába látogatók természeti környezetről alkotott képét. Azt is megtanulják, hogy a természet megóvása, a tudatos odafigyelés mindnyájunknak feladata. Olyan oktatási intézmény működtetése és folyamatos fejlesztése a célunk, amely segíti a tanuló ifjúság természetközpontú tudatformálását.

A Bakonybéli Erdészet területén működő Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola 2012 májusában nyitotta meg kapuit Veszprém megyében, a Magas-Bakony lábánál fekvő Ugod-Huszárokelőpusztán. A településen évtizedekkel ezelőtt fűrészüzem, fogatudvar, kovácsműhely működött, az épületeket erdészek, vadászok lakták, és kisvonat megállóval is rendelkezett. A nyüzsgő kis település mára elcsendesedett. Az erdei iskola épülete átmenetileg Egyetemi Kutató Házként működött, napjainkban pedig – az erdei iskolás csoportokon kívül – az ide látogató természetkedvelőket, turistákat, családokat és baráti társaságokat is várja. Az épületben egy társalgó, egy melegítő konyha, valamint hét szoba kapott helyet. A két négyágyas, három ötágyas, egy hat-, illetve egy nyolcágyas, külön fürdővel ellátott szoba összesen 37 fő elszállásolására alkalmas. A cserépkályhákkal megoldott fűtésnek köszönhetően egész évben nyitva tartunk.

A négy hektáron elterülő, gondozott parkban található az étkeztetést biztosító konyha, a programok egy részének helyszínéül szolgáló, kemencével ellátott fedett foglalkoztató, valamint egy játszótér. Az erdei iskola szomszédságában áll Huszárokelőpusztai Vadászházunk, valamint a kis Emlékház, amely a híres magyar vadász és író, gróf Széchenyi Zsigmond itt töltött éveinek állít emléket hagyatéki tárgyak, képes és írásos dokumentációk bemutatásával.

A parkból indul a Hubertlaki tanösvény, nyolc kilométeres útvonalán sok információt és érdekességet tudhatunk meg a környék élővilágáról, az erdészek munkájáról, az erdőgazdálkodásról, valamint a természetes és épített környezetünkről. A tanösvény legtávolabbi pontján elterülő Hubertlaki-tó az év bármely szakában gyönyörű látványt nyújt.

Az erdei iskolába érkező csoportoknak gazdag környezeti nevelési programot kínálunk, főként erdészeti, természet- és környezetismereti (Hubertlaki Erdei Tanösvény, Növényismereti túrák, Vadmegfigyelés vadlesen, Vadászkutyák nyomában – bemutató és nyomkeresés), továbbá biológiai (Te is lehetsz Madarász!, Ciripelő, Tudományos pancsolás, Fűben, fában orvosság) témában. Az erdészeti és természetismereti programokat kerületvezető erdészek, erdőmérnökök, illetve erdőpedagógiai szakmérnökök szervezik és vezetik, továbbá a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakvezetői is közreműködnek. Kézműves és kiegészítő foglalkozásokat (bőrözés, nemezelés, könyvkötés, kosárfonás, kenyérsütés, íjászat stb.) is ajánlunk, gyakran környékbeli kismesterek bevonásával.

Napjainkban az iskoláskorú gyerekek figyelmének javarészét lekötik a virtuális világ eszközei. Programjaink során célunk, hogy a személyes megtapasztalás, az érzékelés, az együttműködés, ezáltal a képességek és készségek erősítése, fejlesztése révén a hozzánk érkező diákok maguk döbbenjenek rá az őket körülvevő világ apró részleteire. Élményekkel, tapasztalatokkal, új ismeretekkel gazdagodjanak.

Erdei iskolánk az Országos Erdészeti Egyesület minősítésével rendelkezik. Lelkes, elszánt emberekből álló oktatógárdánk vallja, hogy őszinte szívvel több ismeretet lehet átadni.

Látogasson el hozzánk, ismerje meg a Magas-Bakonyt, és benne a Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskolát!

Érdeklődés, jelentkezés:

Bakonyerdő Zrt.
Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola
Telefon: +36 (30) 596-3140
E-mail: kisbetyar@bakonyerdo.hu

Csiszár Adrienn
erdei iskola vezető

Forrás: A Mi Erdőnk