0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A GMO petúniaügy folytatása

A tavaly tavasszal váratlanul piacra került, genetikailag módosított (GM vagy GMO) narancssárga petúniák nagy visszhangot keltettek, a magyarmezogazdasag.hu is beszámolt az esetről. A Nébih idei kora tavaszi mintavételei azonban megnyugtató eredménnyel zárultak.

2017 tavaszán a petúnia transzgénikus érintettsége nagy megdöbbenést keltett a dísznövényes szakmában. Hanyagság vagy szándékosság okozta-e, nem tudjuk, de engedély nélkül hoztak forgalomba számos, idegen gént hordozó petúniafajtát, és erre csak véletlenül derült fény. Hány hasonló esemény lesz még? Azt gondolom, most már együtt kell élnünk azzal a tudattal, hogy a dísznövényszektor sem mentes a genetikai módosításoktól. Könnyen lehetséges, hogy más fajok is érintettek.

GMO-kutatások

A világhálón több tudományos írást találunk, amelyek megerősítik, hogy szerte a világon – így az USA-ban, Japánban és az EU-ban is –, folynak transzgénikus kutatások dísznövényekkel. A nemesítőházak versengése is azt erősíti, hogy a műhelyekből kikerülhetnek géntechnológiával módosított növények, amelyeket – akár a GM-érintettség ismerete nélkül – felhasználhatnak a hagyományos nemesítéseknél. Néhány vágott virág géntechnológiával módosított fajtája pedig már törvényesen is a piacon van (pl. az Applause kék rózsa, és számos szegfű).

Kockázat

A nemesítőknek és a szaporítóanyag- termesztőknek óriási a felelősségük abban, hogy géntechnológiával módosított növények engedély nélkül ne kerülhessenek a piacra. Szerencsére ezt már ők is fölismerték. A tavalyi botrányban érintett nemesítő, forgalmazó cégek mossák kezeiket a hatóságok előtt, mondván, nem tudtak a szennyezettségről. Hogy igyekezetüket megmutassák, petúniafajta- szortimentjüket független laboratóriumokkal megvizsgáltatták, és – javukra legyen írva – megtisztították állományaikat az érintett fajtáktól.

Uniós intézkedés

Az EU-s tagállamok szakembereiből álló bizottság (a 2001/18/EC irányelv alatti intézkedéseket szabályozó bizottság), amelyben hazánk is képviselteti magát, óvatosságra intette a tagállamokat, és

azt javasolta, hogy rendszeresen vegyenek mintákat a dísznövények GMO-vizsgálatára.

Az EU szabályai, valamint a magyar alkotmány és a kormány elkötelezettsége a GMO-mentes hazai vetőmag- és szaporítóanyag- termesztés mellett a hazai hatóságokat is kötelezi. A vetőmagvak és szaporítóanyagok géntechnológiai eredetének vizsgálata és ellenőrzése tekintetében hazánkban – az Agrárminisztérium mellett – a Nébih Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága az eljáró hatóság.

Hatósági mintavétel

A Nébih kisebb kutatást végzett a szakirodalomban és az adatbázisokban, hogy kiderítse, mely dísznövényfajok lehetnek érintettek a géntechnológiai eljárásokban.

Megállapították, hogy a kockázat nagy, ezért folyamatos mintavételekre van szükség, és az uniós utasítással összhangban rendszeres monitorozást terveznek a dísznövényeknél. A megfelelő szervezettség és egységes eljárás érdekében szakmai útmutatót, valamint éves ellenőrzési és mintavételi tervet dolgoztak ki.

A Nébih 2018-ban célszerűnek látta folytatni a szaporítóanyagok szélesebb körének vizsgálatát, bízva abban, hogy megnyugtatóan lezárhatják a petúniaügyet.

A mintákat a járási hivatalok munkatársai vették a 2018 tavaszán EUtagállamokból beszállított petúniatételekből. A kertészeti szaporítóanyag-felügyelők szaporítóanyag-behozatallal foglalkozó ismert nagykereskedőket, valamint egy termesztőt kerestek föl 2018 február elejétől április végéig, és összesen 130 petúniatételből vettek mintát. A mintavételre javasolt sorozatokat a Nébih jelölte ki kockázatértékelés alapján.

Az országos mintavétel 122 különböző petúniafajtát érintett, így nagy szortimentet sikerült megvizsgálni. A felügyelők helyszíni ellenőrzései igazolták, hogy az ellenőrzött üzemek felhagytak a 2017-ben GMO-fertőzöttnek bizonyult fajták termesztésével.

Eredmény

A mintákat a Nébih ÉTbI Élelmiszer Mikrobiológiai Nemzeti Referencia Laboratórium vizsgálta DNS-alapú real-time PCR módszerrel. A vizsgálatok alapját az EURL GMFF (Géntechnológiával módosított élelmiszereket és takarmányokat vizsgáló európai referencialaboratórium) „Nem engedélyezett GM-petúnia kimutatása” című útmutatója képezte.

A vizsgálat megnyugtató eredménnyel zárult, egyik tételben sem mutattak ki géntechnológiai módosítást. A termesztők tájékoztatására ezúton tesszük közzé a megvizsgált és GMO-mentesnek bizonyult petúniafajták listáját.

Pete Andrásné
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság

Forrás: Kertészet és Szőlészet