0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Több mint ezer háztartást lát el árammal a sertéstrágya

Az Egyesült Államok egyik meghatározó energiaszolgáltatója, a Duke Energy észak-karolinai erőművében sertéstelepekről származó megújuló „földgázt” használ elektromos áram előállítására.

Mint a legtöbb sertés üzem, a hagyományos észak-karolinai sertéstelepek is a trágyát lagúnákban tárolják, ahol metángáz és egyéb kibocsátott gázok kerülnek a környezetbe. Egy amerikai vállalat, a Duke Energy Corporation öt, ipari méretű sertéstenyésztő üzemmel együttműködve dolgozik a metán befogásán, melyet a helyi közüzemi vállalatok által használt földgázvezetékbe juttat el.

Randy Wheeless, a Duke Energy szóvivője kifejtette: a sertéstelepen a trágyát a sertésházakból egy fedett emésztőrendszerbe szivattyúzzák, ahol az anaerob baktériumok közreműködésével erjedés indul, a létrejövő biogáz 65%-a pedig metán.

„Ahelyett, hogy a metán a környezetbe távozna, összegyűjtik, és egy sajátos, körülbelül 12 800 méter hosszú csővezeték rendszeren keresztül a gázt egy központi helyre szállítják, ahol átszűrik és földgázzá alakítják
– mondja. – A metángáz alapvetően földgáznak minősül, de némi átalakításra van szükség ahhoz, hogy megfelelő minőségű legyen.”

Wheeless hozzátette, hogy a biogázt egy földgáztüzelésű erőműbe vezetik és villamosenergiává alakítják át, amely évente ezeregyszáz háztartásban képes energiát szolgáltatni.

A Duke Energy az észak-karolinai megújuló földgáz felhasználásával az első az ilyen jellegű projektben.

„Ez egy hatalmas áttörés a megújuló energiaforrások számára Észak-Karolinában – mondta David Fountain, a Duke Energy észak-karolinai elnöke – Ez a projekt lehetővé teszi a sertésüzemekben keletkező elillanó gázok összegyűjtését és a megújuló földgáz áramtermelését a fogyasztók számára.”

Gus Simmons a Cavanaugh projekt menedzsere hozzátette:

„A biogáz gazdag erőforrás az állam számára, különösen az észak-karolinai mezőgazdasági ágazat számára.

A fel nem használt szerves anyagok, például a sertés trágya betakarítása új mezőgazdasági lehetőségeket teremthet a gazdálkodók számára, biztosítja az állam energiaforrását, és javíthatja a mezőgazdaság és az energiaszektor fenntarthatóságát.”
Forrás: Successful Farming