0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nem éri meg ennyiért almát termeszteni, tüntetnek a gazdák

Méltatlan helyzetbe hozza a termelőket az ipari alma kirívóan alacsony ára, mivel a jelenlegi kilogrammonként 13 forintos felvásárlási ár mellett a termelők önköltsége, így a betakarítás és a beszállítás költsége sem térül meg.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) hétfőn az MTI-vel közölte:

Az alma alacsony ára jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelent sürgős és súlyos gondot, az ottani feldolgozó ármeghatározó szerepe miatt azonban a helyzet országos jelentőségű üggyé válhat.
Közölték, hogy az ipari alma felvásárlási áráról a termelők és a feldolgozók korábban többszöri egyeztetést folytattak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közreműködésével, ám azon túl, hogy a felek megismerték egymás álláspontját, érdemi megegyezés nem született.

A szövetség minden jogszerű intézkedést megtesz a piaci feszültség rendezése és a gazdák méltánytalan helyzetének megszüntetése érdekében,

Miután pénteken hivatalossá vált az ipari alma felvásárlási ára,  alaposan felbosszantotta a almás gazdákat főleg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A boon.hu tudomására jutott, hogy emiatt a vásárosnaményi és a kisvárdai gazdálkodók vasárnap délelőtt rögtönzött gazdafórumot tartottak; ezt megerősítette szerkesztőségüknek Bori Vilmos is.

– Az egyik megyebeli üzem is 13 forintos ipari alma felvásárlási árral jött elő. Úgy gondoljuk, ez még az önköltségi ár fedezésére sem elég, azaz méltánytalannak tartjuk. Vasárnap délelőtt körülbelül kétszáz környékbeli gazdálkodóval együtt összegyűltünk, egyeztettünk, és igyekeztünk megoldást találni erre a nem éppen ideális piaci helyzetre. Abban maradtunk, hogy hétfőn reggel hét órakor találkozunk a Kisvárda és Anarcs közt található üzem bejárata előtt, és békésen demonstrálunk.

Nevetséges a mostani ár. Azokat a gazdálkodókat, akik a korai érés miatt már leszedték a gyümölcsöt, igyekszünk mi magunk kárpótolni, de nem szeretnénk, ha bárki is bevinné ilyen áron az almát – mondta lapnak vasárnap délután Bori Vilmos.
Forrás: boon.hu/MTI