0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kobold és Monszter a gyengéd bivalyok

Kobold és Monszter, a két szelíd bivaly első alkalommal hagyta el fél hektáros kesznyéteni otthonát, hogy a debreceni Farmer Expón népszerűsíthesse a Tiszatáj Környezet és- Természetvédelmi Közalapítvány környezetvédelmi munkáját.

A Natura 2000-es területeket kezelő Tiszatáj Környezet és- Természetvédelmi Közalapítvány csaknem 2000 hektáron foglalkozik agrár környezet gazdálkodással, génmegőrzéssel, környezeti neveléssel és hagyományőrzéssel, ebből 1100 hektár Kesznyéteken található. Az alapítvány birtokában lévő földek nagyrésze vízjárta gyepes terület, amelyeket őshonos állatok legeltetésével és kaszálással ápolnak. A gyepeket mintegy 500 szürke marha és 30 házi bivaly legeli. A bivalyok közül a legnépszerűbb Kobold, akinek saját rajongó tábora van a facebookon.

Kobold története 2015-ben kezdődött. A kis újszülött bivalyt anyja elhagyta, ezért emberek közt cseperedett fel.

Két napos korában talált rá gazdája Lenner Ádám, aki saját elmondása szerint anyja helyett apja volt.

Az elárvult bivalygyerek kecsketejen és tápszeren nevelkedett. Eleinte a tájház belső udvarában lakott, ahol a kedvenc időtöltése a száradó ruhák letépkedése és muskátlik szisztematikus kiirtása volt. Itt folyamatosan emberek között volt, sőt olyannyira megszokta kiváltságos helyzetét, hogy nem is tudta magáról, hogy bivaly. Persze ezzel ma már tisztában van. Később, amikor már méretei túlnőttek a fekhelyeként szolgáló szőnyegen, egy fél hektáros tóval rendelkező bekerített területen lelt otthonra. A költözéssel csak egy probléma volt, Kobold hirtelen nagyon egyedül lett. A bivalyok társaságkedvelő állatok, nehezen viselik a magányt. Koboldnak is szüksége volt egy barátra, ezért kiválasztottak a gulyából egy másfél éves tinót, Monsztert, akit gazdája Ádám tudatosan megszelídített, így már ketten dagonyázhatnak 30 kecskebéka társaságában.

A bivalyokról azt kell tudni, hogy rettentő erejük mellett nagyon szociálisak. A vizes élőhelyeket kedvelik. Természetvédelmi szempontból a sekély vízű tavak kezelésében vesznek részt. A bivaly a nádast szívesen lelegeli, ezáltal a tó felszíne szabad marad, úgynevezett mozaikos térszín jön létre. Régen igavonásra is használták őket, ma már ez nem jellemző. A magyar házi bivaly Erdélyben és a Dél- Dunántúlon terjedt el leginkább. Egy bivaly akár 25 évet is élhet.

Az idei Farmer Expon mindkét állat igen nagy népszerűségnek örvendett. Kedves tekintetük és szelíd természetük rabul ejtette gyerek és felnőtt szívét egyaránt. A simogatást kifejezetten igényelték, sőt Monszter még azt is elviselte, ha valaki ráült.
Kobold facebook oldalán naprakész információval szolgálnak a bivalyok életéről. Az oldal célja az, hogy a közösségi média felhasználásával betekintést nyújtson a vidéki életbe és hidat építsen a városi, rohanó ember és a természet között.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu