0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fontos talajaink egészsége

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hiánypótló talajtani rendezvénye azt a felismerést hozta létre, hogy bár a talaj szerepével, fontosságával a legtöbben tisztában vannak, mégsem helyeznek elég hangsúlyt annak védelmére. Pedig a talaj létfontosságú, és nem csak a mezőgazdaság szempontjából.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara talajtani rendezvénysorozata 2018. augusztus 21-én Jászberényben, augusztus 23-án Mezőfalván várta az érdeklődőket. Az előadások célja a gazdálkodók figyelmének ráirányítása a talaj védelméhez szükséges teendőkre, azok fontosságára, különös tekintettel a talaj szervesanyagának védelmére, a vízmegtartó képesség megőrzésére, javítására. Az ismeretátadáson túl a szántóföldön is bemutatták a helyes agrotechnikai fogásokat, melyhez Jászberényben az Agro-Lehel Kft., Mezőfalván a Mezőfalvai Zrt. biztosította helyszínt.

A tudásmegosztást kulcsfeladatnak tekinti a kamara, hiszen számos specifikus információra, technológiai támogatásra van szükség ahhoz, hogy a gazdaságok nemzetközi viszonylatban is versenyképesebbé váljanak, és minél több, jobb minőségű termékeket állítsanak elő minél hatékonyabban.

A hiánypótló talajtani rendezvényt az a felismerés hozta létre, hogy bár a talaj szerepével, fontosságával a legtöbben tisztában vannak, mégsem helyeznek elég hangsúlyt annak védelmére. Pedig a talaj létfontosságú a mezőgazdaság szempontjából, fontos szerepe van az élet teljes körforgásában, sokrétű funkcióin keresztül az egész természeti környezetre, és ezáltal az emberi élet minőségére is komoly hatást gyakorol.

A termőföld meg tud ugyan újulni, ám a túlzott igénybevétel és a nem kellő odafigyelés következtében regenerálódási képessége nagyban csökken, ami kőkemény, forintokban mérhető veszteséget is okoz.

Az is egyértelmű, hogy az élelmiszerlánc első láncszeme a talaj, sokszor mégsem törődnek vele úgy, mint a lánc többi tagjával. Pedig ahhoz, hogy egészséges élelmiszer kerüljön a fogyasztókhoz, az alapanyagokat szennyeződésektől mentes talajon kell megtermelni. A most formálódó, 2020-tól érvényes uniós közös agrárpolitika készülő tagállami stratégiai terve alapján a termelők továbbra is igényelhetnek területalapú támogatást, az igénybevétel előfeltételeként ugyanakkor a fokozott környezeti és éghajlatvédelmi követelmények teljesítését várnák el. Így például

előírnák a termelőknek a tápanyag-gazdálkodási terv készítését, a vetésforgó alkalmazását, illetve a szénben gazdag talajok megőrzésére a lápos-mocsaras területek védelmét, a talaj humusztartalmának megóvását biztosító hasznosítási irányokat.

Tehát a támogatási rendszer is várhatóan a környezettudatos gazdálkodás elterjedését ösztönzi majd.

Mindennek megfelelően – az Agrárminisztérium támogatásával – állította össze a NAK a talajtani rendezvénysorozat tematikáját, mely számos kérdésre választ ad. Egyebek közt előadás volt a talaj szerepéről, fontosságáról, a humusz, illetve a humuszanyagok jelentőségéről, valamint azok költségekre és terméseredményekre gyakorolt hatásáról.

Szó esett a talajmikrobiológiai szereplők (gombák, baktériumok, talajalgák) kumulatív hatásairól és főbb működési folyamatairól, valamint a különböző talajművelési rendszerekről, mely technológiákat nemcsak ismertettek, de gyakorlati tanácsokat is adtak a helyes megvalósításukhoz.

A talaj megfelelő használata, védelme jelentős mértékben kihat a költségekre és terméseredményekre, a talaj pufferkapacitása révén csökkentheti a szélsőséges időjárásból eredő stresszhelyzeteket. Elhangzott, hogy jó szemléletmóddal a klímakárok, a talajok víz- és szervesanyag-vesztése csökkenthetők, továbbá, a kultúrnövények optimális feltételeinek megteremtése esetén a gazdaság jövedelmezősége is növelhető.

A nyárvégi időpont ellenére nagy érdeklődés kísérte a szakmai eseményeket, s a két helyszínen közel kétszáz érdeklődő pozitívnak ítélte meg a szakmai kezdeményezést.

A programsorozat előadásai elérhetőek a NAK honlapján.

Forrás: nak.hu