0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Jönnek a digitális okosfalvak?

Jobb infrastrukturális fejlesztések, és a jelenleginél hatékonyabb forrásbevonás kell a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez – hangzott el az Okosfalvak konferencián Gödöllőn.

Kulcsfontosságú a vidék népességmegtartó erejében a települések eddiginél jobb bevonása az infrastruktúrába, amely a fizikai és a digitális fejlesztéseket egyaránt magába foglalja – hangzott el hétfőn Gödöllőn az „Okosfalvak” elnevezésű szakmai konferencián. A tanácskozáson beszédet mondott Phil Hogan az Európai Bizottság agráriumért és vidékfejlesztésért felelős biztosa is.

A biztos szerint jelenleg probléma, hogy a nagyobb városokba lényegesen jobb hatásfokkal jutnak el a források, mint a kisebb városokba.

Az okosfalvak programja azt célozza, hogy az infrastrukturális előnyökből kimaradó, vagy azokhoz csak korlátozottan hozzáférő települések is nagyobb arányban részesülhessenek a forrásokból.

Az eseményen Szanyi Tibor szocialista európai parlamenti képviselő, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakbizottság tagja, a konferencia házigazdája felidézte, hogy még 2015-ben nyújtotta be az Európai Parlamentnek (EP) és az Európai Bizottságnak (EB) azt az egyéni kezdeményezést, amely az európai ökoszociális falvak kialakítását kezdeményezte, az okosfalvak koncepciója 2017-ben az EB támogatását is elnyerte. A programra az előkészítési szakaszra az EP 800 ezer eurót biztosított az EB-nek, az alapfeladatok ellátásra pedig további 3,3 millió eurót, majd a későbbi tervek szerint még 8 millió euró forrással támogatja a projektet.

Forrás: