Az Austria Juice Hungary Kft. az osztrák Agrana és a RWA Konszernek közös tulajdonában lévő Austria Juice Divízió irányítása alatt tevékenykedik. A divízió elsősorban az ital- és az élelmiszeriparnak szánt minőségi gyümölcslé sűrítményeket, italösszetevőket, természetes aromákat és gyümölcsborokat gyárt. Az összesen 900 embert foglalkoztató vállalat csoport székhelye Alsó-Ausztriában található, Kröllendorfban.
Európában és Kínában összesen 15 üzemmel rendelkeznek, ebből hazánkban öt telephelyen várják a gyümölcsöket. Itthon az alma, a meggy és a bodza mellett a sárgarépa feldolgozását végzik. Mint Veress Zsolt, a Sárgarépa Projekt vezetője elmondta, a program az elmúlt évben kezdődött, s Érsekhalmán évente mintegy 30 ezer tonnányi gyökeret szeretnének az üzembe szállítani.
A cég tervei szerint a mintegy ötmillió eurós beruházssal tavaly ősszel elkészült érsekhalmi üzem 2019-ben mintegy 310 hektárral fogja megemelni a termő területet, amihez kiváló fajtákat ajánlanak.
Terveik szerint a jövőben színes répák, cékla termesztésére is lesz igényük, illetve kisebb mennyiségben bio sárgarépa feldolgozására.
A projekt részeként szakembereik folyamatos kapcsolatban állnak a termelővel, s igyekeznek a közös munkát mindkét fél megelégedésére végezni. Számos termesztési technológiát próbáltak ki 2013-2017 között, amely alapján a sárgarépa vetését a lehető legkorábban ajánlják végrehajtani, a betakarítását pedig augusztustól november közepéig, a feldolgozói kapacitás függvényében ütemezik.
A vizsgálati munka során kiderült, hogy a 2-3 soros bakhátas termesztés jelent optimális megoldást. Égövünkön ezeknek a fajtáknak, illetve a hibridnek, a magas nitrát tartalom elkerülése érdekében alacsony nitrogén-utánpótlással dolgoznak. A nitrát tartalom mellett a béta-karotin és a Brix-fok is fontos beltartalmi mutató. A nitrátfelhalmozódás elkerülését segíti a lombozat zölden- és egészségesen tartása. Emellett fontos a gyommentesség és a vetésváltás, illetve az esetleges gyökérfonálféreg-fertőzöttség pontos nyomon követése.