Kínai kutatók ugyanis megtalálták a módját annak, hogyan lehet baktériumokból kivont, a kék színanyagok termeléséért felelős enzimeket a rózsába bejuttatni annak érdekében, hogy a fehér szirmok kékes árnyalatúra színeződjenek. Fölfedezésüket az ACS Synthetic Biology szaklapban publikálták.
Yihua Chen, Yan Zhang és kollégái húsz éves fáradtságos kutatómunka eredményeként génsebészeti és szelekciós nemesítési eljárás kombinálásával megteremtették a lehetőségét az első genetikusan kék rózsa termesztésének. A „prototípus” egyelőre inkább mályva színű, de a kutatók szorgosan dolgoznak olyan eljáráson, amellyel valódi kék szín alakítható ki.
Ennek érdekében a kutatók kiválasztottak két bakteriális enzimet, amelyek együttesen képesek az rózsasziromban természetes módon előforduló L-glutamint kék színt adó indigoidinné átalakítani. Ezek a színanyagok különböző baktériumokban találhatók meg, de a kutatók GM-technológiával létrehoztak egy Agrobacterium tumefaciens törzset, amely mindkét színanyag-termelő gént tartalmazza. Ezt a baktériumot nagyon gyakran használják a GM-eljárásokban, mivel génkészlete könnyen átvihető a növénybe.
Az átalakított baktériumot a kutatók a rózsaszirmokba fecskendezik, majd annak pigmenttermelő génjei beépülnek a rózsa génkészletébe, és a kék szín a beinjektálás helyétől kiindulva fokozatosan szétterjednek a rózsasziromban, ahogyan az a képen is látható.