0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bicentenárium: sokrétű programmal ünnepelnek Mosonmagyaróváron

Az Óvári Akadémia alapításának 200. esztendeje alkalmából számos program várta és várja az érdeklődőket Mosonmagyaróvár legkülönbözőbb pontjain. Nézzük, mivel készülnek a szervezők a következő hetekre és hónapokra!

Alighogy véget ért az alapítás napjára szervezett bicentenáriumi tanévnyitó ünnepi ülés, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának aulája ismét nagyszabású programnak ad helyet. Az egyetem meghívására ugyanis az ELTE Bartók Béla Énekkara és a Győri Egyetemi Zenekar adja elő közösen Mozart Requiem című művét, méghozzá november elsején, 18 órai kezdettel.

Jubilál ez évben az Óvári Gazdász Néptáncegyüttes is: fennállásuknak 60-ik évfordulóját ünneplik november 3-án kiállítással egybekötött néptánc-gálaesttel a Flesch Károly Kulturális Központban.

November 9-e és 10-e a Jubileumi Tudományos Konferencia jegyében telnek majd, melynek keretében rendezik meg a szervezők a XXXVII. Óvári Tudományos Napokat. A kétnapos rendezvény betekintést nyújt az érdeklődők számára az agrár- és élelmiszertudományok terén az oktató-kutató munka eredményeibe nemzetközi plenáris előadásokon, illetve szekcióüléseken keresztül.

A magyar és külföldi előadók agrárműszaki, agrárökonómia, vidékfejlesztés és szaktanácsadás, állattudományi, élelmiszertudományi, növénytudományi, takarmányozási, vadászati, halászati és természetvédelmi, valamint víz és környezettudományhoz kapcsolódó témákban számolnak be eredményeikről a program során. A konferencia helyszíne Széchenyi István Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának épülete lesz.

A bicentenáriumi emlékév fontos programja lesz az Ünnepi Gála is, amelyet november 10-én rendeznek meg, méghozzá Mosonmagyaróvár új sportcsarnokában, az UFM Arénában. A program tizenhárom agrárfelsőoktatási intézmény, illetve kar felvonulásával veszi kezdetét, ezt követően pedig a város és az egyetem művészeinek műsorai következnek.

Ezt követően – november 15-én – a „Nyelvünk és Otthonunk” regionális, interaktív nyelvi csapatverseny következik a rendezvénynaptárban. A verseny a Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági Szakgimnáziumában rendezik meg a szervezők az egyetemi kar közreműködésével.

November 28-a és december 1-je között Nemzetközi Nyúlkiállítás várja a kicsiket és nagyokat. A Magyar Nyúltenyésztők Országos Egyesülete által szervezett rendezvényen több száz hazai és nemzetközi nyúltenyésztő mutatja majd be állatait.

Az idei esztendő ünnepi programjainak sora az Adventi Hangversennyel zárul. Az egyetem Dísztermében megrendezendő eseményt az Óvári Gazdászok Szövetsége és a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara szervezi december 8-án.

Az ünnepi év rendezvénynaptárja ugyanakkor 2019-re is tartogat egy s mást: január 26-án a jubileumi tanév Gazdászbáljával, május 11-én pedig az Óvári Gazdász-évfolyamok Találkozójával emlékeznek meg jelenlegi s egykor végzett hallgatók a kar dicső múltjára.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság