0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Új sör: szó szerint folyékony kenyér

Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem új módját fejlesztette ki a Spar. Ausztriában a cég társult egy sörfőző üzemmel, ahol az Interspar pékségében sütött, ám nem értékesített kenyerekből főznek sört.

A kiskereskedelmi lánc a salzburgi Gusswerk sörfőzdével társult, hogy a felesleges organikus kenyerekből sör készülhessen. Az üzem sörfőző mestere Reinhold Barta elmondta:

„Az Interspar pékség Ausztria legnagyobb kézműves péksége. Ilyen nagy méret esetében elkerülhetetlen, hogy többlet pékárú keletkezzen.

Annak érdekében, hogy csökkentsük az élelmiszer-pazarlás mértékét, egy innovatív terv született. A feleslegessé vált kenyerekből borostyán színű, organikus sört főzünk.”

Nagy feladat

Jelenleg a sör Ausztriában a Spar, Eurospar és Interspar üzletekben kapható. Az ital árpa és maláta tartalma részben helyettesíthető különböző organikus pékáruk felhasználásával. Barta hozzátette:

„Igazi kihívás „kenyérsört” főzni, ugyanis a kenyér só tartalma jelentősen hat a sör ízére. A kenyérhéj karamellás jelleget ad az italnak, mely kifejezetten egyedi, karakteres ízében jelenik meg leginkább.”

A sör és a kenyér hasonló alapanyagokból készülnek, már az ősi egyiptomiak is felismerték a „kenyérsörben” rejlő lehetőségeket. A Young&Urban névre keresztelt termékkel a Spar és régi tradíciót gondolt újra, a cég arra számít, hogy 5,5 százalékos alkoholtartalmú ital népszerű lesz a vevők körében.

Forrás: esmmagazine.com