0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Európa nyerhet Trump háborújával

Az EU és más régiók nyerhetnek azzal, hogy az USA és Kína kereskedelmi háborúba bonyolódik – hangzott el egy szakmai rendezvényen Milánóban. A cirok fontosságát hangsúlyozó kongresszuson kiderült: a szárazságtűrő növény előtt nagy jövő állhat.

Dél-Amerika és Európa ciroktermesztői profitálhatnak közép- és hosszútávon abból, ha az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborúja elhúzódik és esetleg eszkalálódik – hangzott el a második Európai Cirokkongresszus nyitónapján szerdán Milánóban. A rendezvényen egy kerekasztal-beszélgetés amerikai, kínai és argentin résztvevői kifejtették:

azzal, hogy a nagy cirokimportőrnek számító Kína számára már nem lesz versenyképes az amerikai áru, Argentína, egyes európai államok, majd később az EU egésze felé fordulhat.

Ralph Ichter gazdasági tanácsadó, a beszélgetés amerikai résztvevője rámutatott: ezt a folyamatot erősítheti az is, hogy a keddi időközi választásokon a demokraták csak mérsékelt sikert tudtak elérni, ezért Trump – ha némi nehézségekkel is – de alapvetően folytathatja kereskedelmi politikáját. Li Zhao Yu, a kínai fél ezzel egyetértett, és kijelentette:

az argentin cirok máris sikerrel talált utat Kínába.

A rendezvényen a résztvevők előadásokat hallgathattak meg a cirok termesztésének kérdéseiről és változatos felhasználásáról egyaránt.

A nagy nemesítési változásokon átesett cirok legfőbb erénye, a jó szárazságtűrés a klímaváltozással egyre inkább felértékelődik, ráadásul a hozamai és emészthetősége is sokat javult az utóbbi évtizedekben, az állatok jól reagálnak rá.

Az egyelőre minimális területeken termesztett, kissé elfeledett növény ezért újra terjedőben van. A sokoldalúan – például ipari alapanyagként, díszállat-eledelként, szemestakarmányként és szilázsként is – felhasználható cirok ezért várhatóan felfutás előtt áll és a kukoricatermesztésre csak korlátozottan alkalmas területeken jó alternatívát jelenthet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu