0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Főként a repce szenved az enyhe, csapadék nélküli ősztől

A száraz, meleg időjárás következtében már befejeződött az őszi szántóföldi kultúrák – napraforgó, kukorica, szója - betakarítása, egyedül a cukorrépa mintegy 40 százaléka van még a földben, hangzott el az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

Kukoricából 7,45 millió, napraforgóból 1,8 millió, szójából pedig 174 ezer tonna termett, és a termésátlagok a kedvezőtlen időjárás ellenére 10-20 százalékkal fölülmúlják az elmúlt öt év átlagát, kukoricából átlagosan 8,3, napraforgóból 3, szójából pedig 2,9 tonnát értek el hektáronként.

Így ugyan mindhárom kultúra összes területe csökkent tavalyhoz képest, a betakarított mennyiség egyedül a napraforgóból lett kevesebb, ismertette Feldman Zsolt az adatokat. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy van elegendő árualap a hazai igények kielégítésére, és exportra is jut, bár a kiszállítást a Duna alacsony vízállása késlelteti.

Az enyhe, csapadékmentes időszak nem kedvezett az őszi vetéseknek sem, hátráltatta a talaj-előkészítést, vetést, és ez kihat a következő évi termésre is. A klimatikus hatás tovább feszíti az eddig is kiélezett európai gabonapiacot.  A nemzetközi gabonatanács jelentése szerint a 2018-19-es szezonban a termelést várhatóan jelentősen meghaladja a felhasználás világszinten. Az árukészletek szintje becslések szerint mintegy 57 millió tonnával csökkennek, különösen az árpa esetében esik történelmi mélypontra. Kukoricából 38 millió, búzából 11 millió tonnával marad el a termelés a felhasználástól.

Az őszi vetések egy hónappal hamarabb végződtek, és a legjobban az őszi káposztarepce szenvedett az enyhe, száraz időjárástól. Bár nincs túlnőtt állomány, amit megtörhetne a fagy vagy a jég, a vetéskori kedvezőtlen körülményeket várhatóan nem heveri ki repce, emiatt biztosan kevesebb termés lesz, tudtuk meg Petőházi Tamástól. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke elmondta, hogy az őszi búza területe az előző évekéhez hasonlóan 968 ezer hektár. Sok helyütt szinte porba vetették, ezért későn kelt, az állományok egyenetlenek, azonban még rendeződhet a helyzet, ha decemberben megváltozik az időjárás.

A Duna vízszintjének csökkenése komoly gondot okoz, erősítette meg Petőházi Tamás is, hiszen rontja a versenyképességünket, hogy az eladott áruk a hazai raktárakban várják az elszállítást.  Elhúzódik a tárolás, és ez ebből eredő torlódás várhatóan májusig kihat. 

Feldman Zsolt elmondta azt is, hogy október 31-ével lezárult az agrár-kárenyhítési időszak. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján 178 ezer 316 hektárra jelentettek be kárt, ebből 86 815 ezer hektár aszálykárhoz kapcsolódott, a tavalyi 50 ezer hektárnál jóval több.

Bár nyáron minden szántóföldi kultúrából 200-300 ezer tonnával kevesebb termett, mint az előző évben, ősszel viszont a szélsőséges időjárás ellenére több, így nem kell rossz évnek elkönyvelni 2018-at.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu