Az olasz Barilla cég, mely a nemzetközi piacon tésztáival hódít, jövőre egy új mogyorókrém márkát készül a piacra dobni.
A családi tulajdonban lévő Ferrero által forgalmazott Nutella egyelőre a legnagyobb népszerűségnek örvendő mogyorókrém nemcsak hazájában, de világszerte is.
Nincs is igazán konkurenciája, hiszen a második helyen a török Yildiz Holding cég Cokokremje áll, mindössze 2 százalékos részesedéssel az Euromonitor International adatai szerint.
A Reuters két forrása szerint a készülő új édesség,
a Crema Pan di Stelle a Nutella egyik gyengeségét fogja kihasználni: a pálmaolajat.
Ez az összetevő ugyanis nagy ellenállást váltott ki a fogyasztókból egészségügyi és természetvédelmi szempontból is, aminek hatására a Ferrero 2016-ban kampányt indított az általa használt pálmaolaj védelmében. Állításuk szerint az olajat megfelelő hőmérsékleten finomítják, és csak fenntartható módon működtetett ültetvényekről vásárolják.
A Barilla tulajdonképpen csak ellentámadást indít az édességgyártó céggel szemben: ipari források szerint ugyanis a Ferrero egy Nutellával töltött kekszet készül piacra dobni. Ez erős konkurenciát jelentene a tésztáiról ismert társaság kisebb mogyorókrémes keksz márkájával, a Baiocchival szemben. A Ferrero egyelőre nem nyilatkozott az új termékével kapcsolatban.
A szintén családi tulajdonban lévő Barilla viszont már bemutatta a termékét a nagyobb szupermarketekben, és januárban már a polcokra is kerülhet Olaszországban.
Azonban még így is óriási kihívás lesz elterjeszteni.
Egy ágazati szakértő szerint több millió euróba kerülhet csak az, hogy a boltokban a Nutella mellé kerüljön, szemmagasságba, prémium helyre.
– mondta Marco Eccheli, az AlixPartners konzultációs cég olasz egységének igazgatója.
A Barilla az elkövetkező hetekben ad további felvilágosítást az új termékéről. Annyit már lehet tudni, hogy a neve, a Crema Pan di Stelle a cég sikeres kekszmárkájától származik. A Pan di Stelle, vagy „csillagok kenyere” főleg Olaszországban kerül a boltok polcaira. A Reuters egyik forrása szerint pedig az új mogyorókrémbe kekszdarabkákat is belekevernek, amitől az ropogósabb lesz.