0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Ne féljünk a gyomoktól

Ha sok az ültetvényben a gyom – vagyis a vadvirág –, akkor jobb terméshozamra számíthatnak az almatermesztők, derül ki egy svéd kutatásból. A megoldás kulcsa természetesen a beporzó rovarok jelenléte.

Nagyon sok ültetvényben alig van beporzandó virág, pedig sokat profitálhatnának belőle a termesztők, ha ez nem így lenne – idézi a fruchthandel.de portál Peter Hambäcket, a stockholmi egyetem professzorát. Ahogy a kutatásban részt vevő szakember elmondta: ha jobb a beporzás hatásfoka, akkor több mag fejlődik az alma gyümölcsében, az pedig javítja a tárolhatóságot.

A jó hatásfokú beporzáshoz pedig értelemszerűen minél több vadméh, zengőlégy és más, vadon élő beporzó rovar kívánatos. Az ő jelenlétükre hat pozitívan, ha minél több a vadon élő virágzó növény az ültetvényben.

Hozott a kutatás egy nem várt eredményt is, fejtette ki Peter Hambäck, méghozzá azt, hogy a legjobb bioültetvényekben lényegesen meghaladta a hozam a kémiai növényvédelemmel kezelt ültetvények átlaghozamát. Vagyis megdőlt az az általános nézet, hogy biotermesztésben a minőségért cserébe mindenképpen le kell mondani a nagy hozamról. A kísérlet megmutatta, hogy igenis ki lehet dolgozni olyan termesztéstechnológiákat, amelyek a környezetnek sem ártanak, és bőven lehet gyümölcsöt is szedni a fákról – mondta.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu