0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egymillió méh pusztult el

Legkevesebb egymillió méh hullott el Dél-Afrikában, valószínűleg a borászok által használt vegyszer lehet a bűnös.

Brendan Ashley-Cooper, a Nyugat Fokföldi Méhészeti Egyesület Alelnöke a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a borászok által használt rovarölő, a fipronil lehet a Fokváros körüli méhészeket érintő méhpusztulás okozója.

Ashley-Cooper saját méhészetében a kaptárak 35-40 százaléka érintett, ami nagyjából 100 darab. Becslései szerint 1-1,5 millió méh pusztulhatott el.

Nem tudni, összesen mennyi méh van Dél-Afrikában, azonban ez a veszteség nem jelentős az egész populációt tekintve.

A feltételezett bűnös a rovarölő hatású fipronil, melyet széles körben használnak a növényvédelemben, de még házikedvencek bolhairtóiban is megtalálható. A szer az Európai Unióban szigorúan szabályozzák, és tilos olyan állatoknál alkalmazni, amelyet emberi fogyasztásra szánnak.

A fipronil tavaly Európában is problémát okozott, amikor holland tojástermelő gazdaságokból szennyezett tojások kerültek forgalomba.

Fokvárosban azonban gyakran használják a szőlészetekben és borászatokban a hangyák ellen. Azonban ez az első eset, hogy a fiproniltól méhek pusztuljanak el – mondta Ashley-Cooper. A házi- és a vadon élő méhek is érintettek a mérgezésben.

További vizsgálatokra van szükség, hogy megállapítsák, valóban a fent említett vegyszer okozta-e a mostani mérgezést. A borászok és a kormány is együttműködik a méhészekkel, hogy ezt a problémát megoldják.

– Nagyjából egy hete kezdtek el érkezni a bejelentések, miszerint a kaptárak előtt elpusztult méheket találtak a méhészek – tette hozzá Ashley-Cooper. – A kaptárak nagyrészét érinti ez a probléma.

Azt is hozzátette, hogy a méhpusztulás a méztermelésre is hatással lesz, és elképzelhető, hogy nem mindenkinek jut méz idén Karácsonykor.

Forrás: BBC