0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nagy gépek kicsiben – nem csak gyerekeknek

A holland Martin Limpens nagyméretű betakarítógépek és traktorok élethű működőképes modelljeit készíti el 1:32/1:4/1:5-ös méretekben, távirányítható kivitelben.

Korábban minden alkatrészt és részegységet kézzel állított elő, napjainkban már modern technológiával 3D-s nyomtatóval dolgozik.

A közelmúltban készítette el a CLAAS Jaguar 980-as szecskázó élethű, működőképes 1:5 arányú modelljét, amelyhez CLAAS 300-as rendfelszedőt készített.

A szecskázót egy 4,5 LE-s Briggs & Stratton benzinmotor működteti, amely mechanikus ékszíjhajtással működteti a szecskázódobot, a behordószerkezetet és a rendfelszedőt. Az ügyes ezermester az eredeti szecskázón található hidraulikus egységeket is miniatürizálta. Hidraulikusan működtethető a járószerkezet, a rendfelszedőt kiemelő mechanizmus, illetve a kifúvótorony forgatása, még a toronyvég „terelősapkája” is.

A szecskázó modell repülők irányítására elterjedt rádióhullámokkal dolgozó kézi távirányítóval vezérelhető. A modell gyártó szakember jelenleg a Fend 1050 Vario traktor 1:4-es méretű modelljén dolgozik, amely szintén 3D-s nyomtatóval készül.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság