0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A sokoldalú magyar díszposta

Jaksa János az első galambjait 6-7 éves korában kapta, s ahogy ez gyermekeknél lenni szokott, több fajtát tartott. Az utóbbi években a magyar díszposta galambfajtánk egyik legsikeresebb tenyésztője. 2004-ben megvásárolt két alföldi tenyésztőtől 2-2 pár magyar díszpostát.

A megvásárolt galambok bizonyították sokoldalúságukat, mozgékonyságukat, ellenálló képességüket és számos egyéb remek tulajdonságukat. A sikeres első év után újabb törzsanyagot szerzett be, hogy a vérfrissítés hosszabb távon is biztosított legyen. Néhány év alatt sikerült egy remek törzsállományt kialakítani. Ezt az is bizonyítja, hogy német és osztrák tenyésztők is tőle szerezték be magyar díszposta állományukat.

A fajta egyedei mint díszgalambok nagyon tetszetősek, dekoratívak a kiállítási ketrecekben. Egy-egy jól nevelt, idomított állat a kiállításokon remek látványt nyújt.

A második fontos értékmérő, hogy vágógalambként is eredményesen tenyészthető. A kicsinyek vágáskori súlya 600-800 gramm. A jól költő pároknál gyakran előfordul, hogy a hímek még etetik a fészküket elhagyott növendékeket, amikor már kikelt az újabb fészekalj. A galambházban a már kirepült fiókákat a szülők kölcsönösen etetik. Nem bántják a számukra még ismeretlen kirepült kicsinyeket. Harmadrészt kiváló dajkagalambok, több tenyésztő ilyen célból is tartja őket. Közismert, hogy ennek két oka is van, egyrészt nagyon szorgalmas nevelők, másrészt viszont tudni kell, hogy rendkívül sok begytejjel rendelkeznek.

A magyar díszposták alatt a fiókák 3-4 nappal korábban érik el azt a fejlettséget, mint az óriásposták alatt felnevelt testvéreik.

Írásunk Zsolnai Miklósnak a Kistermelők januári számában megjelenő cikke felhasználásával készült.

Forrás: Kistermelők Lapja