0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Száz év alatt sem láttak még ekkora beruházást

Szupermodern nemesítőállomást adott át a BASF a frissen megvásárolt Nunhems hollandiai telephelyén. A több mint százéves holland zöldségnemesítő vállalkozás életében ez az eddigi legnagyobb beruházás – számol be róla a nemét Gemüse szaklap.

A BASF információira alapozva a német árutermelő zöldségkertészek havilapja azt írja, hogy a kifejezetten uborkanemesítésnek szentelt telephelyen 2,5 hektárt foglal el az üvegházkomplexum, 17 ezer négyzetmétert pedig a műszaki, illetve adminisztratív hátteret biztosító létesítmények. Összesen 50 millió eurót költöttek az építkezésre, ami egyedülállóan nagy beruházásnak számít a több mint százéves Nunhems zöldségnemesítő és vetőmag-előállító vállalkozás életében.

A teljes nemesítőállomáson kizárólag uborkákkal fognak foglalkozni, magas és alacsony támrendszerre szánt kígyóuborkákkal, illetve snack- és konzervuborkákkal egyaránt.

A munka egy része a fenotipizálás lesz, vagyis az egyes növények megjelenésének (fenotípusának) automatizált, digitális elemzése; a laborban pedig a markerezés segít a tulajdonságok gyors kiválogatásában.

A növényházakat a lehető legmodernebb technikával szerelték fel, különös tekintettel a fertőzések bejutásának megakadályozására, a napfényt kiválóan eloszlató üvegborításra, illetve a magas nyomású párásítóberendezésre. Az összes korszerű megoldásnak köszönhetően az eddig megszokotthoz képest 25 százalékkal rövidebb idő alatt tudnak majd eljutni a kezdetektől a kereskedelmi mennyiségű vetőmagig.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu