0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.

Temerinben mindig nagy becsben tartották a bort. A nagyszülők idejében nem volt udvar, ahol ne szorítottak volna helyet egy-két „kvadrát” szőlőnek. De a „gang” oldalát is felfuttatták, melynek árnyékában jólesett elfogyasztani a főként vörös szlankából nyert nedűt. A háztáji bortermelést a nagy parasztporták kettészelésével, új utcák nyitásával lehetetlenítették el.

A Temerini Kertbarátkört létrehozó borkedvelők viszont sikeresen megállították a borkultúra zuhanórepülését a településen, sőt, szélesebb térségben is.

“Úgy kezdődött, hogy a kilencvenes évek közepén, kedd esténként, először családi házaknál, összejöttek a háztáji bort készítők, kóstolgatták, bírálgatták egymás borait”

– magyarázta Snejder Sándor, a kertbarátkör elnöke. Ám csakhamar kinőtték a házi borkóstoló adta kereteket. Összejöveteleik eredményeként előadás-sorozat indult be neves szerbiai és magyarországi borszakértők részvételével. A hosszú munka eredményeként ma már a temerini katolikus plébánia részére is borászaik készítik a misebort, amelyet minden temerini borral együtt János-napkor szentel meg az esperes atya.

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről – érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.

A temerini Vince-napi borversenyt követő hétvégen – január 19-én – az eredményhirdetéssel egybekötött borkóstolóra minden borkedvelőt szeretettel várnak a szervezők. A település Sportcsarnokában már reggel kilenc órától válogathatnak a közel hétszáz borból az érdeklődők.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu