0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lombkorona tanösvény – Pannonhalma

Lapunk tavalyi 2. számának Zarándokúton rovatában az 1000 éves Pannonhalmi Főapátsághoz tartozó Millenniumi emlékművet, a ma is a rend temetkezési helyéül szolgáló Boldogasszony-kápolnát, valamint a parkerdő legmagasabb pontján emelt Boldog Mór-kilátót mutattuk be. Most a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő parkerdő másik büszkeségét, a pannonhalmi Lombkorona tanösvényt mutatjuk be.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. saját kivitelezésében elkészült Lombkorona tanösvénye olyan hihetetlenül népszerű kirándulóhely lett, amire még a legmerészebb álmunkban sem gondoltunk. Ahogyan Orbán Tibor vezérigazgató a tavaszi megnyitón fogalmazott: a tanösvény megépítésével az volt a célunk, hogy még vonzóbbá, változatosabbá tegyük a domb turisztikai kínálatát, és ezáltal a pannonhalmi kirándulás a lelki feltöltődés mellett aktív kikapcsolódásra is lehetőséget kínáljon. Azt nem tudhatjuk, hogy a kettő közül melyik a fontosabb szempont a látogatók számára, de

egy közönséges hétköznap délután is számos látogatóval találkozhatunk az egymástól alig 50 méterre álló kilátóegyüttesnél.

A hely annyira népszerű, hogy a nagyobb ünnepeken – az átadás után hónapokkal is – folyamatos a látogatók áradata.

Világörökségi helyszínen, két impozáns megjelenésű kilátó egymás szomszédságában – már ez is különleges, vonzerejét pedig csak fokozza, hogy az új tanösvény a mozgáskorlátozottak számára is bejárható.

A tulajdonos elvárja, hogy az erdővagyonnal való korszerű szemléletű gazdálkodás mellett a közérdekű feladatokban is szerepet vállaljunk, ezért épülnek kilátók, erdei pihenőhelyek, tanösvények. Ez utóbbiból több is van a főapátságot körülölelő, védett természeti területen lévő parkerdőben. Ezeket a sétautakat sokáig csak a Pannonhalmi-dombot megkerülve lehetett elérni és bejárni, a várossal összefogva a közelmúltban elkészült lépcsősoron, a Gesztenyés horgon keresztül azonban már 15-20 perces erdei sétával is felkaptathatunk a dombtetőre a település főteréről. Az út végén jobbról a mintegy 80 méter hosszú, legmagasabb pontján a talajszinttől 14 méter magas Lombkorona tanösvény szakrális jelképként halat formázó feljárója csábít a lombok feletti sétára. Majd az enyhén emelkedő, a domboldal fölé kinyúló séta után visszatérve a tanösvényre, a bal oldali Boldog Mór-kilátó óriás fakockája hívogat.

A főapátság közelében húzódik a szépen gondozott arborétum, a szélében megbújó üveggalériával. Látogatható a pincészet, a teaház, és az évenkénti Levendulanapokról is híres gyógynövénykert ugyancsak tartalmas időtöltést kínál.

A területet kezelő erdőgazdaságként 2015-ben újítottuk fel a Boldog Mór- kilátót. Jobban mondva, a régi, ugyanezt a nevet viselő kilátó helyén felépítettünk egy, a mai kornak megfelelő újat, amely építészetileg is illeszkedik az apátsághoz. A 253 méter magaslaton álló Boldog Mór-kilátóról, és a tavasszal megnyitott Lombkorona tanösvényről (mely kilátóként is funkcionál) csodálatos panoráma nyílik a Sokorói-dombságra, és a domb előtt elterülő Pannonhalmi-medencére. Szép, tiszta időben ellátni a Bakony északi vonulatától egészen a Kőris-hegyig. Sőt, a Boldog Mór-kilátóról lehet – minden évszakban – a legszebb képeket készíteni a Lombkorona tanösvényről is.

Mindkét kilátónál tájékoztató táblák hívják fel a fi a környező turistalátványosságokra. A táblákon olvasható tanácsokat követve a ravazdi Béla-kút lehet a pannonhalmi túrájuk következő állomása. Ott miután megkóstolják a forrás vizét, térjenek be a szintén egyedülálló, évszázados méhesházba. Ez az építmény azért is nevezetes, mert erdőgazdaságunk ravazdi erdészei mentették meg a pusztulástól az utókor számára.

A több mint száz éves, fából készült épületet a szakszerű bontást követően korhűen újraépítették a Ravazdi Erdészet erdei iskolai foglalkozásaihoz kialakított gyógynövénykertjében.

Aki több napot szán a környék műemlékeinek, természeti látnivalóinak fölfedezésére, a közelmúltban felújított Villebaldi vendégházban foglalhat szállást. Egy kicsit távolabb, a Nyúl és Écs községek határában álló legújabb látványosságunkhoz, a Lila-hegyi kilátóhoz is ellátogathatnak. Ennek a kilátónak már a felvezető útja is különleges, hisz kihívásokat rejteget a látogatók számára, az építmény pedig attól egyedi, hogy kilátóként újjászületve is megtartotta geodéziai mérőtorony szerepét. A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. nevében jó túrázást, kellemes időtöltést, maradandó élményeket kívánunk! Bármelyik helyszínünkre is látogatnak el, szeretettel várjuk Önöket!

Szöveg és kép: Fekete Teréz

Forrás: A Mi Erdőnk