0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szőlőoltványok minden igényre

A Szőlészet és Pincészet szakkiállítás egyik nagy visszajárója Raffaele Niedda, a Rauscedo-i Szőlőtermelő Szövetkezet – VCR - értékesítési menedzsere. Évek óta lenyűgöz azzal az oltvány kínálattal, melyet a cég állít elő. Több, mint 250 fajta, négyezer alany-klón kombináció, tíz rezisztens szőlő, évi 110 millió oltvány jellemzi munkájukat.

„Egyértelmű, hogy a rezisztens fajtáké a jövő”- fogalmazta meg véleményét a szakember hozzátéve, néhány éven belül már Pinot noir-ból is lesz a kínálatukban. A cég története 1933-ig vezethető vissza, amikor néhány rauscedo-i szőlőtermelő összeállt, s rövid időn belül a világ egyik legnagyobb szőlőoltvány termelő gazdaságává fejlődtek. Pordenone tartományban, a Friuli Venezia Giulia borvidéken alapított vállalkozásban ma 250 fő dolgozik azon, hogy több, mint harminc további borvidéken elérhetőek legyenek szőlőoltványaik.

Mint Raffaele Niedda kiemelte, a környezeti fenntarthatóság, valamint az egészség védelme mára olyan területeken is prioritássá vált, mint a szőlőtermesztés.

Éppen ezért megnőtt a kereslet a rezisztens – vagy másként innovatív – fajták iránt.

A Szövetkezet 2006 óta finanszírozóként vesz részt az Udinei Alkalmazott Genomikai Intézet munkájában az ellenálló fajták kifejlesztésében, vizsgálatában. Ma tíz ilyen fajta kapott elismerést, melyek rezisztensek a peronoszpórával és a lisztharmattal szemben, így kevesebb növényvédelem mellett is kiválóan termszethetők. Emellett egyes keresztezések akár mínusz 24 fokig is ellenállóak a hidegnek.

A folyamatos oltányelőállítás mellett arra is figyelmet fordítanak, hogy a klónokból mikrovinifikációval készítsenek bort. Így jobban megmutathatók a fajtákban rejlő lehetőségek, a kóstolások lehetővé teszik, hogy a borászokkal együtt tudják megbeszélni tapasztalataikat.

Ezek után nem hagyhattuk ki, hogy a kiállítás másik – egyetlen magyar – szőlőoltvány előállítójával ne beszélgessünk.

Zalaszentgróton, Erdős László családjában már a harmadik generációig nyúlik vissza a szőlőoltvány előállítása, termelése.

Éves szinten egymillió darab oltványt állítanak elő. Egy volt borászati komplexumot vásároltak meg, az átalakítás során feldolgozó és hűtőtároló került kialakításra. A következő nemzedéket már a gyermekei képviselik. A családi gazdaság Zalaszentgróton, 6-7 hektáron végzi ezt a tevékenységet. Közel 35 hektár szántóterülettel is rendelkezik, mely alkalmas a szigorú területváltás követelményének betartására, ugyanis az egy éves termesztési ciklus minden évben új területen kell hogy történjen. A szőlőoltvány iskola műveléséhez minden speciális géppel rendelkeznek.

„Zalaszentgróton a filoxéra megjelenése óta készíti a család az oltványokat, s ezt a munkát a téesz időkben otthon is folytatták”- magyarázta az ifjabb generációt képviselő Erdős Csilla. Igazán a rendszerváltást követően kezdődött új korszak a családi vállalkozás életében, területet és gépeket vásároltak. Elsősorban oltványokat állítottak elő, majd – alföldi megkeresésre – sajátgyökerű vesszők is felkerültek a kínálatukba, ami forgalmuk 25-30 százalékát teszi ki.

Saját alanyteleppel rendelkeznek, ahonnan évente 800-900 ezer vesszőt szednek meg. Teleki 5B, Teleki 5CC és a mésztűrő Fercal jelenti a kínálatot.

A mai, munkaerő ínséges időben a lehető legtöbb feladatot gépesítik, rügyező gép, oldalhajtás eltávolító eszköz segíti a munkájukat. Saját türzsültetvényt tartanak fenn, szoros kapcsolatot ápolnak a Pannon Egyetem Georgikon Karával csakúgy, mint a NAIK badacsonyi és kecskeméti kutatóintézeteivel, illetve a pécsi szőlészeti és borászati kutató intézettel.

Mint a beszélgetésből is kiderült, az olasz, francia vagy spanyol nemesítési anyagokból eredő előnyöket saját gazdáik élvezik ki először, majd csak később válnak elérhetővé mások számára. Ebben a magas fajtahasználati díjak is segítik őket, hiszen ezzel egy-kétezer forintos oltványárak jönnek ki.

Az évi 1,2 millió oltányuk java megrendelésre készül, emellett az előző évek kereslete alapján mindig vannak fajták, melyekkel rendelkezésre kell állniuk.

Az Irsai Olivér az utóbbi években keresett, akárcsak a Bianca. A hazai termelők igényeinek kielégítése mellett szállítanak Ausztriába, Olaszországba, Németországba.

Fajtától függően 55-90 százalékos az oltvány kihozataluk, átlagban 75 százalékról beszélhetünk. A szőlőoltvány bizalmi termék, legfontosabb garancia maga a vállalkozás, amely nevét adja a termékeihez. „Nem csak egy évben szeretnénk a szőlőtermesztőknek eladni”– hívta fel a figyelmet Erdős Csilla. A szőlőoltvány termesztés mellett, a vállalkozás fontos szerepet játszik az ültetvény rekonstrukció területén is. Speciális nagy teljesítményű gépeikkel a öreg tőkék kiszedésétől a telepítésig az ország bármely területén minden munkafolyamatot képesek megvalósítani.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu