0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A kalászosokra fókuszált a BASF

Az idei szezonra való felkészülés jegyében Siófokon és Szolnokon tartott szakmai rendezvényeket a BASF Hungária Kft. január közepén, ahol szakértőik és a meghívott előadók a fenntartható gazdálkodást szolgáló megoldásokat és a legújabb eredményeket mutatták be.

Christoph Hofmann, a BASF Hungária Kft. Agrodivíziójának vezetője megnyitó előadásában emlékeztetett arra, hogy 2019-ben is sok változásnak nézünk elébe valamennyien.

A BASF-et érintő legfontosabb változás a világpiaci folyamatok következtében a nemesítési és vetőmag-előállítási üzletágak átvétele a Bayertől, ennek révén a BASF a világ 5. legnagyobb árbevétellel rendelkező vetőmag vállalata, és egyben a legnagyobb repcevetőmagos cége lett.

Ezen felül világszinten mintegy 4500 új dolgozó, valamint számos kutatás-fejlesztési, gyártó létesítmény és infrastruktúra is átkerült a vállalathoz.

Új elemekkel gyarapodik a portfólió a vetőmagcsávázás terén, és bővül a gyomirtó szerek köre is, mert a szelektív herbicidek jelenlegi kínálatát a jövőben totális gyomirtó szerek egészítik ki. A kutatási programokban a hibrid búza és más projektek erősítik az innovációs vonalat, és új színfoltot jelentenek a gazdálkodás digitális megoldásaiban a Xarvio™ néven megjelenő termékek, ill. fejlesztések.

Kihívást jelent egyre több növényvédő hatóanyag EU-szabályozás általi visszavonása is, ezért az új fejlesztések már ehhez a helyzethez való alkalmazkodás jegyében történnek.

Így pl. átalakulóban van a kalászos növények gombaölő szer használata: prognózisuk szerint hazánkban 2021 után a kezelendő kalászos területek 75%-án a jelenlegiektől eltérő típusú gombaölő szereket kell és lehet használni. A BASF már évek óta intenzív fejlesztői munkát végez az új hatóanyagok előállítására, ennek eredményeit specialistái e rendezvényeken is ismertették a felhasználó termelőkkel. Az új fungicidek egyik csoportját a karboxamidok jelentik, amelyek közül a boszkalid és fluxapiroxad (Xemium®) már évek óta ismert a BASF kínálatában. A 2018-as év egyik sikerterméke, a Systiva csávázószer, amely ez utóbbit tartalmazza, s amely itthon az árpa mellett már búzában is engedélyezett. Ez azért is új innováció, mert újszerű módon, csávázószerként vethető be a levélbetegségek ellen. Felszívódó tulajdonságú hatóanyaga révén már a keléstől kezdve megtalálható a növényben, így belülről, preventíven és tartósan védi azt a kórokozók ellen, s így kiváltható az eddig szokásos korai lombvédelmi permetezés.

A fejlesztés legújabb eredménye a Revysol® nevű korszerű azol hatóanyag, amely kedvező tulajdonságai nyomán nyert engedélyezést az EU-ban. Flexibilis molekulaszerkezetének köszönhetően kiváló hatékonyságú, a hatóanyag molekula más azolokhoz képest sokkal gyorsabban szívódik fel a növénybe, erősebben kötődik a kórokozóhoz, a levélben raktározódik, ami folyamatos hatást biztosít. Szántóföldi és szőlő-gyümölcs kultúrákban is használható lesz.

Kalászosokban való felhasználásának előnyei: széles hatásspektrum, kiemelkedő hatás a szeptóriás betegség ellen. Ezen felül gyógyító és jó tartamhatás, továbbá kedvező kijuttatási tulajdonságok jellemzik.

A BASF több mint húsz éve folytatott módszeres kísérletei szerint hazánkban a kalászosok betegségei által okozott kár átlagosan 20-22%, s ennek mérséklése, ill. a hozamok növelése döntően a levélzet védelmén múlik. Az eltérő időben fertőző kórokozók, ill. betegségek ellen egyszeri állományvédekezés nem adhat megnyugtató védelmet, sőt a kétszeri sem, ha rossz volt annak időzítése. Cél a felső levelek egészséges állapotának megtartása, ami a BASF termékpalettáján található hatásos gombaölő szerekkel elérhető.

A BASF az okszerű tápanyag-utánpótlás iránt is elkötelezett, fejlesztései főként a nitrogén-felhasználás hatékonyságának javítását szolgálják. A nitrogénveszteségek csökkenthetők, ha a kijuttatott nitrogénmennyiséget a növények valós igényeihez igazítjuk, illetve e fontos tápelemet a növények számára hosszabb ideig elérhető formában tartjuk, stabilizáljuk. Ez agronómiai, ökonómiai és környezetvédelmi szempontból egyaránt fontos.

Az említett célt szolgáló BASF-termékek első csoportját az ureázgátló anyagok képezik, amelyek az ammóniaképződésen keresztül történő nitrogénveszteséget mérséklik.

Az ide tartozó Limus® Yellow a szilárd karbamid kezelésére szolgál a gyártás során. A másik terméket, a Limus® CL-t a termesztő választhatja, mivel azt a karbamid tartalmú oldattrágyákba (pl. Nitrosol) kell keverni a kijuttatás előtt. Az előzőektől eltérő készítmény a Vizura®, amely a nitrifikáció folyamatát gátolja a nitrátkimosódás és a nitrogén-oxid képződésen keresztüli veszteség mérséklésére. A Vizura®-t hígtrágyához és biogáz fermentátumokhoz kell hozzáadni a kijuttatás előtt.

Forrás: BASF Hungária Kft.