0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Halálosan finom a gömbhal

Egyedi és különleges íze miatt – talán azért is, mert tudvalevő, hogy a fogyasztása halált is okozhat – sokan tekintik delikátesznek a fugut (gömbhal).

A gömbhal onnan kapta a nevét, hogy ragadozók közelségében az eredeti méreténél sokkal nagyobbra képes felfújni magát. Ha pedig ez a védekezési mechanizmus csődöt mond, a ragadozónak is ez lesz az utolsó fogás az étlapján.

A legtöbb gömbhal-faj mája, ikrája, szeme és a bőre tetrodotoxint, egy rendkívül hatékony idegmérget tartalmaz.

Ugyan a speciálisan képzett szakácsok képesek biztonságosan ehetővé készíteni a fugut, kínai kutatók arra vállalkoztak, hogy megpróbálják az életveszélyes tetrodotoxin kihagyásával reprodukálni a gömbhal aromáját.

A kutatók elsősorban az észak- és dél-kínai tengerben található Takifugu obscurus gömbhalnak az íz szempontjából kulcsfontosságú aktív vegyületeit elemezték. Először folyékony kivonatot készítettek megfőzött és ledarált halhúsból. A kivonat elemzésekor 28 lehetséges ízvegyületet, például szabad aminosavakat, nukleotidokat és szervetlen ionokat találtak. Képzett szakértőkkel végzett ízlelési tesztek feltárták, hogy e vegyületek közül 12 a víz hozzáadása után leginkább utánozták a gömbhal aromáját.

Amikor ehhez hozzáadtak két, korábbi vizsgálatok során izolált peptidet, a gömbhal ízét utánzó kivonatot még az eredeti halénál is ízletesebbnek találták.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság/canadafreepress.com