0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A Dél-Tiszántúl természeti kincseivel várják a kirándulókat

A Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark központi épületéből kilépve festői kép tárul elénk: a kastélyparkban évszázados fákkal övezett tanösvényeken juthatunk el a Kárpát-medence jellegzetes állataihoz. Cikkünkből kiderül, mire számíthatunk a tavaszi nyitást követően.

A Szarvas és Békésszentandrás között kanyargó Holt-Körös valódi kincs a természetkedvelők számára: a majd’ harminc kilométer hosszú holtág és környéke ugyanis megannyi állat-, illetve növényfaj otthona, így e terület mára a térség egyik legmeghatározóbb turisztikai központjává nőtte ki magát. Az erre járók számára kínál remek kikapcsolódási lehetőséget a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark is, amelynek területén megannyi természeti érték lelhető fel, s amely a téli hónapokat követően rendszerint számos újdonsággal nyitja meg kapuit. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyéül szolgáló, annak szomszédságában kialakított létesítményről Körömi Krisztina látogatóközpont-vezetővel beszélgettünk.

„A fogadóhelyünkön állandó kiállítással, illetve időszakos tárlatokkal várjuk a látogatókat, akik számára ugyaninnen indítunk például kerékpár- és kenutúrákat is. Mindezek mellett rendszeresen szervezünk állatismertetőket, látványetetéseket és tárlatvezetéseket is”

– mondta Körömi Krisztina, akinek szavai szerint a számos programnak is köszönhető, hogy mára a különböző csoportok, köztük az osztálykirándulók kedvelt helyszínévé váltak.

Mindezek persze mit sem érnének a festői környezet nélkül: a központi épületből kilépve ugyanis gyönyörű látvány tárul elénk. A 26 hektáros terület a Csáky-kastély parkja, évszázados fákkal körülvéve, tanösvényekkel övezve. Vendéglátónk elmondta, az itt helyet kapó állatparkban testközelből ismerhetik meg a látogatók a Kárpát-medence állatvilágát.

„Vannak fokozottan védett fajaink is, illetve olyan, rejtőzködő életmódot folytató állataink is, amelyek természetes környezetben kizárólag ilyen körülmények között figyelhetők meg”

– folytatta a látogatóközpont vezetője, aki elárulta: ebben az időszakban az állatok egy része téli álmot alszik, nem mellesleg pedig ilyenkor számos fejlesztés is folyamatban van a létesítményben. Március közepén a többi között új, interaktív tanösvény-elemekkel nyit majd a park, amelyben idén új állatfajok is láthatók lesznek.

Körömi Krisztina elmondta, fő céljaik az oktatás és nevelés, a természeti látnivalók bemutatása, az ökoturizmus kiszolgálása, így ebben az esztendőre is számos, ezekhez kapcsolódó programot terveznek. A többi között tavaszra nagyszabású húsvéti rendezvénnyel készülnek, nyáron az Állatkertek Éjszakájához kapcsolódóan várják a látogatókat, ősszel pedig gombaismereti börzét tartanak majd.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu