0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egymilliárd fát ültet Ausztrália

2050-ig egymilliárd fát ültetnek el Ausztráliában a klímaváltozás hatásainak megfékezése, a természetes tájképi környezet fejlesztése és az ország általános gazdasági jólétének javítása érdekében. Az új Nemzeti Erdőipari Terv részeként megvalósuló projektnek köszönhetően 2030-ig évente 18 millió tonna üvegházhatású gázt szűrhetnek ki a fák.

A kezdeményezés közelebb viheti az országot a párizsi klímaegyezményben tett vállalásaihoz, ami szerint Ausztrália erre az időre 26-28 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami jelenleg évi 500 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő mennyiség.

Scott Morrison miniszterelnök elmondta, hogy az erdősítés az egyetlen hatékony és hosszú távú megoldást nyújtó eszköze a klímaváltozás elleni küzdelemnek. A fák megtermelése munkahelyeket is teremt. A 12,5 millió ausztrál dollárt érő fásítási program több tízezer embernek adhat munkát. Scott Morrison szerint közel

52 ezren dolgozhatnak közvetlenül az erdő- és fagazdálkodásban, a csemeteneveléstől a fafeldolgozásig, és még több tízezren a kapcsolódó ágazatokban, ami több mint 23 millió ausztrál dollárral járul hozzá a nemzetgazdasághoz.

Az erdőtelepítéseket a klímaváltozás hatásaira leginkább érzékeny déli államokban Új-Dél-Wales-ben, Tasmaniában, Nyugat-, illetve Dél-Ausztráliában és Viktória államban kezdik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/globalcitizen.org