0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vérengző házi kedvencek ritkítják a nyájakat

Írországban egyre komolyabb gondokat okoznak a birkanyájakra támadó kutyák. A szakemberek szerint sok gazda nincs tisztában a kutyatartás alapvető szabályaival, amelyeket éppen ezért televíziós reklámfilmben szeretnék hangsúlyozni a közeljövőben.

Egy ír mezőgazdasági portál cikke szerint a szigetországban évente 300-400 alkalommal támadnak kutyák birkanyájakra, mindennek következményeként pedig 3000-4000 állat sérül meg vagy pusztul el. Sean Dennehy, az Ír Gazdálkodói Szövetség juhágazatának elnöke a lapnak úgy fogalmazott, a családi kedvencekből könnyen vérengző vadállatok válhatnak, komoly károkat okozva ezzel a védtelen juhállományokban.

„Sajnos túl sokan vannak, akik hirtelen ötlettől vezérelve vásárolnak maguknak vagy szeretteiknek kutyát, éppen ezért nincsenek is tisztában a felelős állattartás szabályaival”

– beszélt a problémáról a szakember. Mint mondta, Írországban csak a Cooley-hegység környékén legalább 50 birkát öltek meg kutyák ez év eleje óta. Ebben a régióban a tavalyi esztendőben egyébként 18 kutyatámadást jelentettek a helyiek, s ugyanitt összesen 31 kóbor kutyát kellett befogniuk az illetékes szerveknek.

„A juhokat ért károkért felelős kutyatartóknak komoly anyagi és jogi következményekkel kell számolniuk” – hangsúlyozta a szakember, aki egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a gazdálkodóknak joguk van megvédeni az állataikat, ha a helyzet úgy hozza.

A probléma súlyát jelzi, hogy Sean Dennehy tárgyalásokat kezdett Michael Creed ír agrárminiszterrel egy, a felelős kutyatartás szabályait hirdető televíziós reklámfilm elindításáról.

„Az 1980-as években volt már hasonlóra példa; akkor a Bonzo névre hallgató kutyával mutatták be, milyen veszélyeket jelenthet a juhállományokra, ha a házi kedvencünket szabadjára engedjük” – tette hozzá Sean Dennehy.

Ha nem is ilyen gyakorisággal, de Magyarországon is előfordulnak hasonló esetek. Néhány esztendővel ezelőtt például egy Vas megyei településen támadott meg birkákat egy kutyafalka. Az ügy kapcsán egy helyi állatorvos akkor elmondta, az esetért a gazdák tehetők felelőssé, az állatokban pedig egész egyszerűen az ősi, falkában történő vadászat ösztöne támadt fel. Mint azt a szakember hangsúlyozta,

a kutyák viselkedésére az ilyen helyzetekben a nem megfelelő tartási körülmények is hatással lehetnek.

Ideális esetben a kutya a gazdájára falkavezérként tekint, azonban ha más kutyák közé keveredik, ott a viselkedése is megváltozik.

Forrás: agriland.ie