0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Metszési bemutató Cserszegtomajon

Az időjárási szélsőségek miatt minden munkát sokkal gondosabban kell elvégezni a szőlőben, mint ahogy megszoktuk, hangsúlyozta Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karának Kertészeti Tanszéke által szervezett szőlőtermesztési tanácskozáson és mets...

Az utóbbi három évben mindkét csapadékvéglet előfordult. 2010-ben május, június, július és augusztus vízözönszerű esőzésekkel járt, 100-140-160 mm havi csapadékkal. Tavaly ezekben a hónapokban alig esett, júliusban hullott csak említésre méltó mennyiség.

Minden szélsőség előfordult

A vizsgált három évben kimondottan meleg volt a nyár, a legmagasabb hőmérséklet rendre meghaladta a 31, nem ritkán a 35 °C-ot. 2009-ben és tavaly még szeptemberben is előfordult több mint 31 °C-os hőség.
A szőlő tavaszi fagykárosodása sem megszokott a Balaton környékén, mert a nagy víztömeg általában kiegyenlíti a hőingadozásokat. A tavaly májusi fagyok azonban a szőlő friss hajtásait is károsították, decemberben pedig mínusz 23 °C közelébe süllyedt a hőmérséklet, ami már káros lehet a szőlőre.
A sok eső mellett mind gyakoribbak a jégesők, illetve előfordul ónos eső is, ami a rügyek befulladását okozhatja. Viharos szelek is gyakrabban tépázzák az ültetvényeket, a hosszabb szeles, száraz időszakok pedig a páratartalmat csökkentik nemkívánatos mértékben. Laza talajokon a takaratlan sorokból elhordja a szél a kiszáradt talajt. A másik véglet a sok eső következtében kialakult vízállás, ami talajtömörödéshez, a tápanyag-felvétel zavaraihoz vezet.
Mindezeket átgondolt, pon – tos technológiával ellensúlyozhatjuk.

Ismerjük a kórfolyamatot

A szőlővédelemben látványos fejlődés következett be az utóbbi 10-15 évben, mondta a Bayer képviselője, Lovász Csaba. Több élettani ismerettel rendelkezünk a növényről és a károsítókról, amit fel tudunk használni a növényvédelemben. Peronoszpóra-fertőzésből általában kétszer következik be súlyos kár egy évtized alatt, és még 3-4 alkalommal kisebb gondot okoz. A fertőzés menete pontosan ismert: az áttelelt zoospóra megtelepszik a növény felszínén, 1-3 nap alatt kicsírázik, csíratömlőt fejleszt a növény szöveteiben, majd a sejtekbe is behatol. Ez a szakasz 5-15 napot vesz igénybe és már látható tünetekkel jár, kialakulnak az olajfoltok. A további fertőzéshez szükséges sporangiumtartók és spórák kialakulásához 1-3 napra van szüksége a peronoszpórának, aztán újabb spóraszóródás következik. Ha a körülmények kedvezőek a számára, akkor összesen egy hét alatt újabb fertőzési ciklust indít. Ezt a folyamatot kell összevetnünk a védekezésre alkalmas szerek hatóidejével és hatásmódjával. A felszívódó szerek gyógyító hatása mindössze egy napra tehető, tehát az előző egy-két napi fertőzést megállítják, de a régebbit már nem. Ezért a megelőzésre kell törekednünk, vagy olyan készítményt választhatunk, ami gátolja a peronoszpóra spóraszóródását.
A peronoszpóra átteleléséhez és a fertőzéshez csapadékos, meleg idő szükséges. Befolyásolja a betegség lefolyását a szőlőfajta ellenálló képessége, erőnléte, tápanyag-ellátottsága, fejlődési állapota, az ültetvény elhelyezkedése, mikroklímája, valamint a művelésmód és a zöldmunkák. A szőlő a fürtmegnyúlástól a kisbogyós állapot eléréséig érzékeny leginkább a peronoszpóra- fertőzésre.

Megelőző intézkedések

A Syngenta képviseletében Mukli Dániel gyakorlatias tanácsokkal kezdte előadását. Sokat tehetünk annak érdekében, hogy minél kevesebb vegyszer felhasználásával védjük meg a szőlőt, ide tartozik a gyomok elleni hatásos védelem, az erózió és a pangó víz megelőzésére alkalmas füvesített sorköz. Ez ezért különösen fontos, mert lehetővé teszi, hogy bármikor permetezhessünk az ültetvényben, amikor szükséges. A soraljat tartsuk tisztán, erre a Folar (az idén vásárolható utoljára), a perzselő hatású Reglone Air, az egyszikűirtó Dual Gold és a Fusilade Forte alkalmas. A Syngenta idei csomagajánlata 30 hektár sorkezelésére elegendő Dual Gold Oxi-t és Medallon Prémium-ot tartalmaz.
Jó, ha az elszáradt levelektől is megtisztítjuk a fürtzónát, mert azokon eléldegél a szürkepenész, amíg megtámadhatja a fürtöket. A lelevelezés a jobb beérést is elősegíti, de a könnyen fonnyadó és napégésre érzékeny fajtáknál, mint például a Pinot noir, a déli és a nyugati oldalon nem szabad leszedni a leveleket.

A legérzékenyebb időszakban

Peronoszpóra ellen a Syngenta a Bravo készítményét ajánlja, ami kiváló esőállóságával tűnik ki: már a permetezés után 15 perccel 160 mm eső tudja csak lemosni a növényről, később még több csapadék sem. Fürtmegnyúláskor a Ridomil Goldot érdemes használni, ez a legrégebbi felszívódó szer, ami máig megőrizte hatékonyságát a peronoszpóra ellen. Felváltva használjuk a szabadforgalmú Quadris vagy az első kategóriás Quadris Max készítménnyel.
Mindkét szer jó mel lék hatású a szürkepenésszel szemben, a lisztharmat elleni megbízható védelemhez azonban kiegészítésre szorulnak, a Thiovit Jetet ajánlják melléjük. Virágzás után a Pergado Cu-t használjuk, ez a kis bogyók viaszrétegében 14 napig is megmarad. Fürtzáródáskor térjünk vissza a Quadrishoz, majd ismét a Pergado vagy a Neoram következzen.
Lisztharmat ellen a kéntartalamú Thiovit Jetet már az 5 cm-es hajtáshossznál vessük be, akkor a levélatkák ellen is hat 10-12 kg-os adagban. Később a csúcsirányba is mozgó Topast ajánlja a Syngenta a lisztharmat ellen.
A szürkepenész elleni védekezés többrétű, figyelmeztetett Mukli Dániel, mert a sérülésektől is óvni kell a bogyókat, vagyis a molyok elleni védekezés alapvető. Mindenképp a megelőzésre, valamint a fertőzőanyag folyamatos gyérítésére kell törekednünk az ültetvényben. A szürkepenész ellen jó mellékhatása van a Quadris Maxnak és a Pergado F-nek, a Chorus szőlőben egyszeri használatra engedélyezett a szürkepenész ellen, 14 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idővel. Kimondottan a szürkepenész ellen kifejlesztett szer a Switch, amit elsőként dísznövénytermesztők kezdtek használni hazánkban. Hatóanyagai a levél felszínén maradva megakadályozzák a kórokozó behatolását és terjedését a növényben. Ha csak a fürtzónát permetezzük, hektáronként 0,6 kg is elég belőle. Várakozási ideje 28 nap.
Atkák ellen a Vertimec szerepel a cég kínálatában. Csak akkor vessük be, ha tényleg szükség van rá, például hűvös tavasszal a szőlő-levélatkák ellen. A filoxéra levéllakó alakja az utóbbi években többfelé megjelent az országban, különösen a Nektár, a Cserszegi fűszeres, a Chardonnay, a Kékfrankos és a Hárslevelű érzékeny rá. Felszívódó szerrel védekezhetünk ellene, erre kiválóan alkalmas a növénybe a gyökéren keresztül is felszívódó Actara. A kezelést 10-12 nap múlva ismételjük meg.
A szőlőmolyok elleni védekezés időzítését csapdázásra alapozzuk, az Affirm kiválóan hat ellenük. A lárvák gyomorméregként jutnak hozzá és néhány óra alatt leállítja a táplálkozásukat.

Új szer a peronosz póra ellen

A Bayer legújabb készítménye, a Profiler két hatóanyag kombinációját tartalmazza a peronoszpóra ellen. A zoospórák ellen a fluopikolid hatóanyag egészen különleges módon hat: a spóra sejtfal-membránjainak fehérjehálózatát szilárdítja meg, a sejt belső nyomása pedig „szétrobbantja” a spórát. Ez egészen gyorsan bekövetkezik. A gomba további fejlődését gátolja a 30 éve használt felszívódó fosetil hatóanyag. Beindítja a szőlő védekező reakcióit, különleges fehérjék és fi toa lexinek képződnek a növényben, amelyek körbezárják a peronoszpóra sejtbe hatoló hausztóriumát.
Egri kísérletekben a Profilerrel kezelt szőlőt 2010- ben tökéletesen megvédték a peronoszpórától, amikor a kezeletlen fürtök 80- 100 százaléka elpusztult.
Szabadforgalmú készítmény, adagja 2-2,5 kg/ha. Két kezelés között legalább 10 napnak kell eltelnie és egy tenyészidőben háromszor szabad használni. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 28 nap.
Lisztharmat és szürkepenész ellen ugyancsak két, egymást jól kiegészítő hatóanyagot tartalmaz a Flint Max. Borszőlőben 0,2 kg/ha adagban használható, két kezelés között 14 napnak kell eltelnie, ami egyértelműen utal a szer hosszú hatástartamára. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 35 nap. Hosszú hatású az atkák ellen javasolt Envidor, amit a szőlő-levélatkák ellen 3-4 leveles korban kell kijuttatni.
 

Forrás: