0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megdőlt a sörre bor népi bölcsesség

Mindegy milyen sorrendben, ha sokat iszunk, berúgunk, ezt állapították meg egy kísérlet eredményeképpen német és angol tudósok. Ezzel évszázados népi bölcsességet döntöttek meg.

A  „sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör” mondás feltehetően népi megfigyelésen alapul, Évszázadokon keresztül gondolta az emberiség,  ha betartja a sör-bor sorrendet, nagy baj nem érhet senkit, ellenkező esetben viszont jön a macskajaj. Szinte minden nyelvben van erre az italsorrendre egy népi szólás, bizonyítékok viszont eddig nem álltak rendelkezésre.   

A német Witten/Herdecke Egyetem és az angol University of Cambridge kutatói nem nyugodtak, és tudományos kísérletbe kezdtek, amelynek eredményét a sciencedaily.com oldalon osztották meg.

Íme a megcáfolhatatlannak látszó helyes válasz az emberiséget régóta foglalkoztató kérdésre, hogy a bölcsesség megfogadása valóban csökkenti-e, vagy sem a másnaposság terhét.

A kísérletbe kilencven 19 és 40 év közötti önkéntest vontak be, akiket  három csoportra osztottak.

Az első csoport először megivott  2,5 pint (több, mint  1 liter) sört, majd erre 4 nagy pohár bort. A második csoport ugyanezt a mennyiséget itta, csak fordított sorrendben, a harmadik csoport tagjai csak sört vagy csak bort fogyasztottak.

A kísérletet egy héttel később megismételték, és ellentétes alkoholfogyasztásra váltottak, azaz  aki az első héten előbb ivott sört, annak most először bort kellett innia, illetve a harmadik csoportban, aki előző alkalommal csak sört kapott, az most csak bort. Ily módon a csoportokat nemcsak egymáshoz hasonlították, hanem minden résztvevőnek saját kontrollja is volt.

A kísérlet közben rendszeres időközönként figyelték a résztvevők hogylétét, és a nap végén egy tízes skálán azt is meg kellett becsülniük, mennyire érzik részegnek magukat. Ezután aludni tértek. A következő napon pedig kifaggatták őket, mennyire érzik magukat másnaposnak az olyan tünetek alapján, mint szájszárazság, fáradtság, fejfájás, szédülés, hasfájás, szapora szívverés, étvágytalanság, hányinger.

A kutatók azt találták, hogy a három csoport egyikének sem volt szignifikánsan eltérő másnapossági pontszáma a különböző alkoholtartalmú italok sorrendjével.
Viszont függetlenül attól, melyik csoportban voltak, a nők általában erősebb tünetekről számoltak be.
-Fehérborral és világos sörrel elvégezve a kísérletet nem találtunk igazságot abban, hogy sör fogyasztása a bor előtt enyhébb másnaposságot okozott volna. Túl sok alkohol nagy valószínűséggel mindenképpen másnaposságot fog okozni. Az egyetlen, amiből a mértékére lehet következtetni, az az, hogy mennyire rúgunk be.  – összegezte az eredményt a kutatásban részvevő német tudós, Jöran Köchling.

Amit biztos, ha a túl sok  alkoholtartalmú ital fogyasztunk, az valószínűleg mindig másnaposságot eredményez.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/sciencedaily.com