0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tiltakoztak a termelők az akciós tej miatt

Petíciót adtak át a Penny Market alsónémedi telephelyénél az üzletlánc képviselőinek a tejtermelők, miután a cég 135 forintért kínált akciós importtejet. A tüntetők felszólították a Penny Marketet az akció azonnali visszavonására.
A tej termékpálya minden szereplőjének, a termelőknek, a feldolgozóknak és a tisztességesen tevékenykedő kereskedőknek az arculcsapása az, amit a Penny Market az olcsó tejjel csinál

– hangzott el azon a termelői demonstráción, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szervezett, a tejágazat képviselőinek részvételével. Az ügy előzménye, hogy a Penny Market akciós kínálatában 135 forintos literenkénti áron hirdette meg az UHT-tejet, amely Szlovákiából származott.

Győrffy Balázs az eseményen megtartott beszédében elmondta: a Penny Market német ügyvezetőjének itt sem kellene másképp viselkednie, mint Németországban a kereskedelmi láncoknak, hiszen a német tejtermelőkkel szemben ott nem tesznek ilyet. „Felháborító az a viselkedés, amit megengednek maguknak” – tette hozzá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Győrffy Balázs szerint

az üzletlánc egy marketingeszközként kezeli a tejet, és ezzel kockára teszi egy ágazat jövőjét.

A Penny Market nem csak a termelőknek és a feldolgozóknak ártanak, hanem „idiótáknak nézik a fogyasztókat is” – fogalmazott az elnök, aki reméli, hogy a vásárlók is látják, hogy ez nem szolgálja a hosszútávú érdekeiket.

A demonstráció célja, hogy az üzletláncnál „lássák, hogy együtt vagyunk” – utalt a termelők összefogására Jakab István. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke hozzátette:

Európában a válság alatt Magyarországon volt a legmagasabb a tejtermelőknek juttatott támogatás, „azért, hogy túléljünk, azért, hogy az állomány megmaradjon, hogy versenyképesek legyünk”.

Erre most az Európai Unió egyes tagállamaiban képződött felesleget átmenetileg azért hozzák be csökkentett áron, hogy tönkretegyék, szétverjék a magyar piacot – fogalmazott Jakab István.

László Róbert, Csongrád megyei tejtermelő, a demonstrációs bizottság vezetője felszólította a Penny Marketet akciójának azonnali visszavonására, és azt javasolta, hogy inkább akciós magyar tejjel csalogassák be a boltba a vásárlókat. A demonstrálók nevében ezt követően átadta a termelők petícióját az üzletlánc helyszínen megjelent képviselőinek. A termelők ezután a magukkal hozott dobozos tejeket tették le a logisztikai központ bejáratához.

További fotók az eseményről itt

Forrás: magyarmezogazdasag.hu