0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ön mit gondol az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokról?

Az Európai Bizottság megkezdte az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozó jogszabályok értékelését. A munkában – egy online kérdőív kitöltésével – többek között a lakosság, a vállalkozások, a kutatóintézetek, a civil- és szakszervezetek, valamint a hatóságok segítségére is számítanak.

Mik azok az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok?

Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok közé tartozik minden élelmiszer-csomagolás, valamint a konyhai edények, az asztali étkészletek és a konyhai eszközök (evőeszközök, csészék, tányérok, tálak stb.).

E körbe sorolhatóak azok a tárgyak is, amelyeket eredetileg nem arra szántak, de várhatóan mégis érintkezésbe kerülnek élelmiszerekkel, mint például a papírszalvéták.

A vonatkozó uniós jogszabályok arra kötelezik a vállalkozásokat, hogy az általuk gyártott élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok – rendeltetésszerű vagy várható – használatuk során ne veszélyeztessék az emberi egészséget. Emellett ugyan ilyen fontos elvárás az is, hogy ne okozzák az élelmiszerek összetételének elfogadhatatlan változását vagy azok érzékszervi tulajdonságainak – például íz, illat – romlását.

Mindenki véleményére számítanak!

Az Európai Bizottság megkezdte a területre vonatkozó jogi szabályozás értékelését. (A folyamatról további információk olvashatóak ezen a honlapon.) A kapcsolódó konzultációs folyamat egyik eleme a nyilvános kérdőív. Ennek célja, hogy összegyűjtsék az érintettek minél szélesebb körének az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokkal, valamint azok szabályozásával kapcsolatos véleményét és tapasztalatait.

Mivel a jogszabályok alapvető célja a fogyasztók védelme, ezért a lakosság véleményének megismerése különösen fontos.

A visszajelzéseket a Bizottság tagjai figyelembe veszik az értékelés során, annak lezárását követően pedig közzéteszik a konzultációs tevékenységek összefoglalását.

A kérdőív kitöltésének határideje 2019. május 6.

A magyar nyelvű online kérdőív – rövid regisztrációt követően – az alábbi linken érhető el: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2017-5809429/public-consultation_hu

(Akiknek az online kérdőív használatára nincs lehetőségük, a SANTE-FCM-EVALUATION@ec.europa.eu e-mail címen jelezhetik részvételi szándékukat.)

A nyilvános konzultációkban részt vevő szervezeteket és vállalatokat kéri a Bizottság, hogy regisztrálják magukat az átláthatósági nyilvántartásban.

Mindenki véleménye számít! Kérdés, vagy a kérdőív kitöltése közben tapasztalt probléma esetén a szilvassyb@nebih.gov.hu e-mail címen fordulhatnak a Nébih szakemberéhez.

Forrás: Nébih